Nu am agreat-o dar am suportat-o. E vorba despre ziua de 1 aprilie și tradiția păcălelii. Cu mai mult sau mai puțin umor oamenii se păcălesc între ei de 1 aprilie. Cumva, păcăleala are o scuză istorică, care are la bază o treabă serioasă: îndreptarea calendarului.
Pierdem de la viață ani și cerșim de la moarte o clipă, spunea Iorga, Dacă în viața noastră atât de limitată secundele au valoare, credeți că în ceasornicul universal nu au? Desigur că au!
Dar să lămurim câteva aspecte teoretice până să amintim de ce 1 aprilie a devenit ziua păcălelii.
Calendar vine de la cuvântul latin kalendae (calere – a chema, a convoca), prin care romanii indicau prima zi a fiecărei luni, când toţi cetăţenii erau chemaţi în adunarea publică din forum, pentru a li se aduce la cunoştinţă, problemele comunității.
Astronomul Sosigene din Alexandria, la anul 46 î.Hr., a întocmit calendarul pe care-l folosim astăzi, denumit calendarul Iulian, după numele împăratului Julius Cezar. Sosigene a luat ca unitate de măsură anul astronomic de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute şi 46 de secunde, adică timpul pe care îl parcurge pământul în rotaţia lui în jurul soarelui. Întrucât la 4 ani se ajunge la o zi diferenţă, Sosigene a introdus la fiecare 4 ani, încă o zi în plus. Anul care a primit ziua în plus se numește bisect și are 366 de zile.
Eroarea: 11 minute și 14 secunde!
Calculînd anul civil de 365 şi 6 ore, apare mai lung cu 11 minute şi 14 secunde decât anul solar. Această eroare de calcul a dus la o diferență de de 10 zile între anul solar și și cel civil, prin secolul al XVI -lea și la 13 zile, după 1900.
Reforma Papei Grigore:
În secolul al XVI-lea (1582) s-a hotărât corectarea erorii: s-a stabilit ca dintre anii bisecţi seculari (1600, 1700, 1800, 1900, 2000), să fie socotiţi bisecţi numai cei care se împart la 4, în cifre rotunde, adică 1600 şi 2000, iar anii 1700, 1800 şi 1900 să aibă numai 365 zile. Astfel, se va opri diferenţa pe o perioadă de cel puţin 3.400 ani.
La 1924, dacă îmi amintesc bine anul, ne-am îndreptat și noi: ziua de 13 aprilie a devenit 1 aprilie. 13 zile au fost suprimate și odată cu ele a apărut tradiția păcălelii.
Dar să nu vă imaginați că teorii conspiraționiste nu au fost și atunci. Un calcul astronomic și matematic a devenit poticnire în credință. Așa a apărut Biserica Stilistă, ruptă din Biserica Ortodoxă. Unii au considerat că e o conspirație catolică și nu un reglaj matematic, motiv pentru care au creat o schismă vie și astăzi.
Din cauza acestor interpretări și a nevoii de unitate, din 1927, s-a renunțat parțial la îndreptarea calendarului în Biserica Ortodoxă. Sărbătorile cu dată fixă, precum Crăciunul, se sărbătoresc după calendarul îndreptat, iar cele cu dată schimbătoare, organizate după sărbătoarea Paștelui, se sărbătoresc după calendarul Iulian inițial.
Bătaie multă de cap a dat lumii Sosigene, cu cele câteva clipe greșite ale lui.
https://paulnegoita.ro/2022/04/01/1-aprilie-de-la-pacaleala-la-treaba-serioasa/