Local

Virusul pestei porcine africane, confirmat într-o gospodărie în orașul Pogoanele

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău a confirmat duminică, 9 iunie a.c., prezenţa virusului pestei porcine africane la doi porci dintr-o gospodărie particulară situată în orașul Pogoanele.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.
Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație au fost eutanasiate două exemplare iar cadavrele ecarisate.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va reuni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează într-un singur focar din exploatații non profesionale declarat într-o singură localitate respectiv, Orașul Pogoanele.
În mediul silvatic prezența virului Pestei Porcine africane a fost confirmată în 18 cazuri la mistreț pe raza a 7 fonduri de vânătoare; 26 Umbrărelu (2 cazuri) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (4 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri).
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA de la declararea primului focar de Pestă porcină africană în septembrie 2018 au fost stinse până la această dată 20 focare la porcul domestic .
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *