Editorial

Vara e mai cald ca iarna, chiar și ziua de mai lungă

Cam așa sună știrea că se plafonează prețurile la energie și gaze. În vârf de consum a fost junglă, fiecare s-a descurcat cum a putut. Când vine căldura și crește ziua, vine plafonarea. Sigur, nu știm ce însemnă plafonare. Toate casele au plafoane, doar că nu sunt la aceeași înălțime. Tot cam așa este și cu nivelul plafonării. Prețul a urcat nebunește și venitul a rămas cam la fel, așa că rămâne de văzut cât de eficientă va fi plafonarea. Din păcate, în cea mai stresantă iarnă, prețul la combustibil a aruncat în aer viețile tuturor.

Să nu omitem totuși faptul că explozia prețurilor a adus mult mai muți bani la buget. Nu este produs să nu aibă taxă către stat în el. Da, statul a încasat mult mai mult, dar nu a fost dispus să cedeze nimic pentru protecția populației.

Dar cum vara nu-i ca iarna, când sacade consumul casnic, se plafonează prețul. La deal am fost singuri, la vale ne ajută guvernanții!

Dacă se aplică o plafonarea a prețurilor și pentru industrie, tot este bine. Pot fi salvate multe firme românești de la faliment și, odată cu ele, vor fi protejate multe locuri de muncă. În așezarea prețurilor îmi este greu să sper. Aceasta se va face doar prin mecanismul cerere-ofertă. Oricum, iarna 2021-2022 e de neuitat. Românii au făcut o ardere de bani fără precedent. Și-au stopat orice proiect ca să poată ieși din iarnă.

https://paulnegoita.ro/2022/03/16/la-deal-impingeti-voi-ca-la-vale-va-ajutam-noi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *