Fără categorie

Șpaga de la medic

Vi s-a întâmplat ca unii medici sa insiste sa mergeți la o anumită farmacie? Unora, sigur, da!
De ce? Pentru ca exista practica spagii, iar la Buzau, in oraș se ocupa un personaj – despre care vom vorbi ulterior-, iar in rural se ocupa oamenii lui Ciolacu. Așa își “promovează” ei calitatea serviciilor, încercând sa-i determine pe medici sa-i constrângă sau sa-i lămurească pe pacienti, sa le calce pragul farmaciilor.
Conduse de Costel Isac, condamnat cu suspendare la 1 an și 6 luni pentru mita la Ministerul Sănătății, farmaciile la care este parte Ciolacu, nu au doar controlul Casei de Asigurări de Sănătate, ci întrebuințează mijloace specifice grupului pentru a-i încuraja pe medici sa le facă reclama. Pe unii ii controlează – și la propriu și la figurat – direct prin CJAS. Pe alții încearcă sa-i cumpere, sa fie doar …ai lor și nu ai pacientilor.
De aici apar, in cazul unor medici, precum medicul de familie de la Ulmeni, atitudini demne de cercetarea organelor penale care ar putea verifica cum și in ce fel se fac prescriptiile și mai ales de ce se prescriu medicamente la comanda, in funcție de stocul lui Isac.
Cum Isac nu-și mai permite încă o condamnare, instrumentele de împrăștiere a șpăgii sunt farmacistul înregistrat la Glodeanu Sarat, Narcis Oprea, și farmacista Alina Tisaianu, șef la Colegiul Farmaciștilor Buzau ( Tisaianu ii tine locul președintelui Prisada, contestat și el la grupul Isac-Ciolacu).
Cei doi merg la medici cu mita. Etica, nu! Tisaianu, are pretenția respectului din partea farmacistilor dar…

Din fericire, in cazul medicului încercat cu sacoșele din imagine – alții au fost trimiși in excursii in străinătate – rezultatul a fost nul, medicul fiind un profesionist. Însă pe lista celor doi mituitori se afla destui medici care au călcat etica și legea.

Un minimum de demnitate umană ar impune demisia lui Tisaianu de la Colegiul Farmaciștilor.  Dar, evident, nu va fi așa. Grupul Isac-Ciolacu are nevoie sa controleze și farmaciștii, sa aibă informații și sa acopere, așa ca Tisaianu va rămâne de planton și va continua sa se ocupe cu mita.

Violeta MoraruLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *