Local

Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018

Masa de Crăciun va fi mai scumpă decât anul trecut, după cum arată datele publicate marți de Institutul Naţional de Statistică.
Dacă facem o comparaţie cu ultima lună din 2017, preţul cartofilor a crescut cu o treime. Celelalte legume s-au scumpit şi ele, la fel şi pâinea, iar facturile la gaze sunt cu 16% mai mari.
Comparativ cu luna noiembrie din 2017, alimentele s-au scumpit cu aproape 3% în medie, iar celelalte produse şi servicii, cu 4,2%.
Cartoful este vedeta acestor scumpiri – cu 32% creştere faţă de anul trecut. Recolta slabă de la noi şi din Europa a contribuit la asta.
Celelalte legume – roşiile, castraveţii, ardeii au avut creşteri de 17 procente, în medie. Carnea de vită a devenit mai căutată după problemele cu pesta porcină şi prin urmare preţurile au crescut cu 5%.
Utilităţile apasă şi ele pe bugetul familiei. Gazele în primul rând, dar şi benzina şi motorina. Dacă vreţi să îi trimiteţi Moşului o scrisoare, serviciile poştale s-au scumpit cu 21% – poate i-o înmânaţi personal, ca să ieşiţi mai bine pentru buzunar.
Avem şi ieftiniri – fructele cu 11%, ouăle cu 22% şi zahărul cu 7 procente, semn că prăjiturile, mai ales tartele cu fructe, ar putea fi mai ieftine de acest Crăciun.
Ce fac oamenii ca să le ajungă banii? Caută magazine cu produse mai ieftine, cu tot felul de oferte, magazine de cartier mai mult.
În general, scumpirile sunt în declin, faţă de maximul atins în vară, când aveam o inflaţie de 5,4 procente. Am ajuns la 3,4% şi toate prognozele arată că pe aici vom stagna o perioadă. (stirileprotv.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *