Local

Satul din mijlocul Buzăului, în casa Vergu Mănăilă

Noaptea Muzeelor este un eveniment care poate fi valorificat și în Buzău. Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Muzeul Județean sau Muzeul de Etnografie Vergu Mănăilă pot fi vizitate.

Am vizitat din nou Muzeul Vergu Mănăilă. Am simțit în bucuria gazdelor voia bună și ospitalitatea țărănească din vremea bunicilor.

Nu am să descriu muzeul pentru că sunt surse de informare destule, însă vă spun ce am trăit. Vizitarea muzeului reușește să te ducă în timp, să-ți revezi bunicii, cu toate acele obiecte vestimentare cu care se mândreau și la care lucrau îndelung, cu toate celelalte obiecte casnice, pe care le păstrau cu sfințenie, pentru că le fabricau sau le cumpărau cu greu și cu modestele obiecte de îngrijire, precum pieptenul de os, pe care mi-l amintesc cum traversa părul lung, până la mijloc, al bunicii Aurica de la Blăjani.

Pe holul central al muzeului s-a organizat o expoziție de fotografie cu chipuri de țărani, cum începi să vezi din ce în ce mai rar.

Nu ai nevoie de mașina timpului să vezi chipuri din familie. În casa Vergu Mănăilă, pe Războieni, în Buzău, poți sa-ți alini dorul și melancolia vremurilor ce s-au dus cu oameni cu tot.

– Acestea sunt oale făcute de bunicul meu! A fost olar la Mânzălești, șoptea o voce pe care parcă o știam.

– Ce ie frumoasă aveți, a exclamat Mirela!

– Da, e ultima …

– Ultima? Moștenire?

– Nu …. Eu le lucrez! În fiecare an cos câte una.

– Și nu lucrați una și pentru prieteni?

– Nu mă îndur să le dau. Un an cos la ea, dar după tradiție. Nu o fac oricum. E un ritual, rostesc rugăciuni ….

Deci, cine dorește să vadă ceva autentic românesc și specific zonei Buzăului, trebuie să meargă la Muzeul de Etnografie Vergu Mănăilă. 

https://paulnegoita.ro/2023/05/13/satul-din-mijlocul-buzaului-in-casa-vergu-manaila/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *