Fără categorie

Referitor la informația cu titlul “Auto-resuscitare in timpul unui atac de cord”, un punct de vedere al dr. Gergo Kocsis

Legat de informația cu titlul “auto-resuscitare in timpul unui atac de cord”, care circulă în mediul online, am constatat anumite discrepante legate de citatul respectiv:

  • Chiar daca se simt simptomele mentionate la punctul 3, trebuie de stiut ca doar jumatate din infarctele miocardice sunt simptomatice in momentul debutului, motiv pentru care, in cazul aparitiei acestor simptome, obligatoriu se suna la 112! Nici nu trebuie sa te gandesti daca ajungi personal acolo sau nu. Se poate acompania sincopa(lesin) la cazurile acestea, avand un factor de risc marit deplasarea persoanei afectate.
  • Nu e regula sa ai 10 secunde pana pierzi cunostinta. Bataia neregulata se datoreaza si altor probleme cardiace si nu acompanieaza neaparat atacul de cord
  • RCP = resuscitare cardio-pulmonara, care se face la pacientii cu stop cardiac, si NU la pacientii cu atac de cord. RCP se initiaza la pacientii fara puls, prin compresiuni de cel putin 5cm, rimtice, cu o rata de 100-120/min, adaugand 2 respiratii “gura la gura” dupa fiecare 30 de compresiuni. Deci prin definitie, nu se poate initia auto-resuscitare de catre pacient, ci doar de catre un echipaj medical/persoane externe, pentru ca PERSOANA NU E CONSTIENTA.
  • De la respiratii adanci si tuse profunde nu isi recapata inima o bataie regulata. Aritmiile sunt datorate unor probleme electrice de conducere sau anumitor anomalii/deformari organice. Chiar din contra, accentuarea si fortarea muschilor si organelor care sunt implicate in respiratie, trage dupa sine o activitate crescuta a inimii, care, teoretic, in momentul de fata sufara de atac. Nu e justificata sau indicata fortarea inimii in caz de criza organica.
  • “Actiunea de apasare asupra inimii o ajuta sa revina la ritmul normal, in acest fel victimele infarctului pot ajunge la spital” – total gresit. Implicarea echipajului si a resuscitarii asigura circulatia sangvina pana cand ajunge pacientul la spital, oferind o sansa de a putea trata cauza infarctului (se recomanda informarea corecta despre atacul de cord) si nu afecteaza ritmul (indiferent daca vorbim de ritm, ca si aritmie cardiaca, sau ca ritm, ca si numar de batai/min – tahicardie/bradicardie). Respiratiile adanci NU obtin o apasare adecvata asupra cordului. Nu are legatura apasarea inimii cu ritmicitatea acestuia!! Manverele de resuscitare asigura circulatia sangelui prin corp..daca nu il faci corect, destul de adanc, ritmic, nu is va face efectul, doar vei rupe niste coaste!

Pentru cei care totusi, considera ca autorul original are dreptate, sau ca s-a luat din context medical informatiile, sunt binevenite sa se documenteze:

 

https://archive.ph/20051120005154/http://www.viahealth.org/body_rochester.cfm?id=329

 

sau, direct de pe wikipedia care ofera sursa articolului:

 

Self-CPR hoax[edit]

A form of „self-CPR” termed „cough CPR” was the subject of a hoax chain e-mail entitled „How to Survive a Heart Attack When Alone,” which wrongly cited „ViaHealth Rochester General Hospital” as the source of the technique. Rochester General Hospital has denied any connection with the technique.[156][157]

„Cough CPR” in the sense of resuscitating oneself is impossible because a prominent symptom of cardiac arrest is unconsciousness, which makes coughing impossible.[158]

The American Heart Association (AHA) and other resuscitation bodies[159] do not endorse „cough CPR”, which it terms a misnomer as it is not a form of resuscitation.

Medical professionals do not recommend that the public use this method without medical supervision, as performing it incorrectly or during the wrong type of cardiac event may do more harm than good.””

Dr. Gergo Kocsis – medic rezident Oncologie Medicală – Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu

 

Textul inițial publicat:

Auto-resuscitare în timpul unui atac de cord. Vă rugăm să luați două minute din timpul dumneavoastră și să citiți asta:

1. Să zicem că este ora 19:25 te duci acasă (singur desigur) după o zi deosebit de grea la muncă.
2. Ești cu adevărat obosit, supărat și frustrat.
3. Dintr-o dată începi să simți dureri severe în piept, durerea continuă în braț și până la maxilar. Te afli la aproximativ 5 km de cel mai apropiat spital de casa ta.
4. Din păcate, nu știi dacă poți să-ți faci drum până acolo.
5. Ești pregătit în RCP, dar tipul care a susținut cursul nu ți-a spus cum să o faci singur.
6. Cum să supraviețuiești unui atac de cord când ești singur? Deoarece mulți oameni sunt singuri când suferă un atac de cord, o persoană a cărei inimă bate neregulat și începe să se simtă slăbită mai are doar 10 secunde înainte de a-și pierde cunoștința.
7. Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta singure tusind viguros iar si iar. Înainte de fiecare tuse trebuie respirată adânc, iar tusea trebuie să fie profundă și prelungită, ca atunci când se produce spută din adâncul pieptului. Respirați și tușiți (acest lucru trebuie repetat la fiecare două secunde fără pauză) până când sosesc ajutorul sau până când simțiți că inima vă bate din nou normal.
8. Respirațiile profunde introduc oxigen în plămâni, iar mișcările de tuse apasă asupra inimii și păstrează circulația sângelui. Acțiunea de apăsare asupra inimii o ajută să revină la ritmul normal. În acest fel, victimele infarctului pot ajunge la spital.
9. Spune cât mai multor oameni. Le poți salva viețile!
10. Un cardiolog spune că dacă toți cei care primesc acest mail îl trimit cu amabilitate la 10 persoane, probabil că vom salva cel puțin o viață.
11. În loc să trimiți glume, te rog… contribui prin redirecționarea acestui e-mail care poate salva viața unei persoane.
12. Daca acest mesaj iti vine … de mai multe ori … te rog nu te supara … in schimb, bucura-te ca ai multi prieteni carora le pasa de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *