Local

Preotul Paul Iulius Negoiță, recunoscut ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala București

Preotul buzoian Paul Iulius Negoiță a fost recunoscut ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala București, în urma ședinței Consiliului U.S.R. din data de 7 decembrie a.c.. Uniunea Scriitorilor din România este o asociație de creație, profesională și sindicală a scriitorilor din România care  promovează creația literară și apără interesele și drepturile scriitorilor români.
Paul Iulius Negoiță s-a născut în anul 1975, la Vintilă Vodă, într-o familie de intelectuali, tatăl, Iulian Negoiță preot, mama  Anica, contabilă. Este căsătorit și are doi copii.
Paul Negoiță a urmat cursurile gimnaziale la Școala generală nr 1 din Buzău. În 1990 intră la Seminarul teologic Kerasie din Buzău după care frecventează Facultatea de Teologie Iustinian Patriarhul din București. Este, de asemenea, absolvent al Univeristății de Medicină și Farmacie Carol Davila. Obține titlu de doctor în Teologie al Universității București, concomitent urmând diverse forme de studiu în Germania, Anglia, Irlanda de Nord, Islanda, Cipru.
În plan profesional și-a desfășurat activitatea în domeniul bisericesc la parohia Gherăseni, (1997-2002), Parohia Sf. Apostol Andrei Buzău, contribuind și la construirea Bisericii. A activat la Inspectoratul Școlar Județean Buzău, ocupând toate pozițiile, de la inspector de specialitate, purtător de cuvânt și conducător al instituției, în perioada 2010-2012 fiind Director la Palatul Copiilor din Buzău. Din 2012 s-a dedidat învățământului sanitar, conducând vechia școală sanitară și înființând în anul 2013 Colegiul Nicolae Paulescu din Râmnicu Sărat.
în 2003 a înființat Editura Omega, o tipografie proprie, tipărind peste 500 de titluri. Publică peste 400 de articole și studii în periodice locale și naționale  precum Glasul Adevărului (unde și debutează în anul 1989), Revista Teologică Mosaios, Analele Buzăului, colaborând permanent la publicațiile Lumina, Jurnalul Național, Opinia, Șansa buzoiană, Viața Buzăului, Almanahul Cultural din Buzău.
A prefațat peste 30 de apariții editoriale.
Este membru în comitetul de redacție al revistelor de literatură, istorie și teologie – Buzăul Literar, Conștiința, Tezaur, susținând reluarea activității Cenaclului Vasile Voiculescu al cărui Vicepreședinte a fost ales în anul 2016. Finanțează apariția Buzăului Literar, singura publicație de literarută din zonă.
Tot în anul 2016 Paul Negoiță obține premiul Național de proză publicistică la Festivalul concurs ”Vasile  Voiculescu”.
Deși desfășoară o activitate  literară și publicistică variată, Paul Iulius Negoiță rămâne în primul rând prozator și eseist de anvergură.
Printre lucrările publicate se numără ”40 de rânduri” (Ed. Omega, 2012); ”Marchitanii Roșii” (Ed. Omega, 2016); ”Șoapta cărții”(Ed. Omega, 2017); ”Fascinația rostirii” (Ed. Tipo Moldova, 2016); . Pe lângă preocupări literare a semnat și alte titluri precum ”Pagini din istoria locală”, ”Daruri cu tâlc”, ”Farmacia din albumul cu amintiri”, ”Oameni și cărți” ”Cuvând deSpre cer”(antologii de poezie religioasă, autori buzoieni, Ed. Omega, 2009), etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *