Local

Pesta porcină confirmată la un porc mistreț împușcat pe raza fondului de vânătoare 42 Aldeni

Pe raza județului Buzău a fost confirmată la începutul acestei săptămâni prezența virusului Pestei Porcine Africane la un porc mistreț împușcat pe raza fondului de vânătoare 42 Aldeni., informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț.
”A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost împușcat porcul mistreț, compusă din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate. Carcasa pozitivă  la PPA a fost confiscată împreună cu o altă carcasă depozitată  în același loc, ambele fiind denaturate prin incinerare încă de la momentul suspicionării cu decontaminarea temeinică a locului de stocare”, precizează reprezentanții DSVSA Buzău. 
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 10 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 7 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Săgeata – Com. Săgeata, satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii (2 focare) și satul Boboc – Com. Cochirleanca (2 focare) precum și două cazuri la mistreț; pe raza fondurilor de vânătoare 41 Beceni și 42 Aldeni.
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare.
Rămân în continuare sub supraveghere porcii santinelă  din satul Mărgăriți – Com. Beceni până la data 22.02.2019, termenul limită pentru testarea serologică pentru PPA când, în cazul unor rezultate negative, și acest focar va fi stins. Pe măsura finalizării termenelor va continua acțiunea de plasare a porcilor santinelă și în celelalte focare active de pestă porcină africană de pe raza județului, sub rezerva acceptării acestei conduite de către proprietarii exploatațiilor în cauză.
DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, iar orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau direcției sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *