Local

Pesta Porcină Africană confirmată la un mistreț mort, la Lopătari

A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare 39 Breazău, în zona împădurită din apropierea satului Vârteju aparținând UAT Lopătari. În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț.A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost găsit mort porcul mistreț, compusă din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va întruni pentru adoptarea planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și instituirea zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 8 localități respectiv; satul Racovițeni – comuna Racovițeni, extravilanul satului Cilibia dar pe raza UAT C.A. Rosetti, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și paisprezece cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare; 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (2 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri).
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 7 focare. Acțiunile sanitare veterinare specifice în vederea stingerii focarelor de PPA din zona Vadu Pașii și Săgeata precum și ridicare măsurilor impuse în zonele cu restricții sunt în desfășurare. În perioada imediat următoare vor fi demarate astfel de acțiuni specifice și în zonele focarelor din sat Bobocu – Com. Cochirleanca și sat Zilișteanca – Com. Poșta Câlnău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *