Perele sunt recunoscute ca fiind unele din cele mai populare fructe printre persoanele care doresc să aibă o sănătate de fier și un corp de invidiat . Perele sunt sărace în proteine și lipide, au puține calorii și sunt ușor digerabile. Sunt de două ori mai bogate în săruri minerale decât merele, dar mai sarace în vitamine. Ele conțin, în principal, apă (circa 80%), zaharuri, în particular fructoză și levuloză, vitamina C, săruri minerale (cum sunt cele de potasiu, de fosfor, de calciu și de magneziu), pectin( prezentă mai ales în coajă), energie între 40-80 kcal (în funcție de soi) la 100 de grame. Așadar, este vorba de un conținut nutritiv complex într-un fruct dulce și zemos.
Perele se găsesc în comerț proaspete, uscate, compot sau sub formă de marmeladă sau sucuri. Diferența între o pară proaspătă și una uscată sau compot constă în aportul de vitamine. O pară uscată conține o cantitate scăzută de vitamine și un conținut caloric mult mai ridicat în raport cu cele proaspete. De aceea, medicii recomandă copiilor, adolescenților, tinerilor, bătrânilor consumul fructelor cât mai proaspete posibil.
Din punct de vedere terapeutic se folosesc fructele si frunzele
Perele sunt indicate în reumatism, gută, tuberculoză, litiază urică, colică biliară, astenie, surmenaj, sarcină (deoarece conțin acid folic, vitamină esențială pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt, vitamina B9, cu rol crucial în formarea celulelor, mai ales a celor roșii), anemie, diaree, având efect depurative, laxative, remineralizant, stomahic, astringent, sedative. Sunt recomandate pentru arsuri la stomac. Cu toate că sunt acide, perele eliberează în organism fierul și astfel pierd din aciditate.
Perele oferă aproape toate vitaminele și mineralele importante. Ele sunt o sursă excelentă de potasiu, pentru că o pară de mărime medie conține aproximativ 210 mg din acest nutrient. Consumul alimentelor bogate în potasiu ajută la susținerea funcției normale a creierului, a inimii si a mușchilor. De asemenea, persoanelor cu probleme cardiovasculare sau cu diabet le este indicat consumul de pere, datorită levulozei, care este forma cea mai bună de zahăr, fiind ușor de digerat. Perele zemoase ajută la eliminarea calculilor urinari.
Pe lângă consumul de pară, ca fruct, oamenii au găsit și întrebuițarea frunzei de păr. Frunzele de păr, proaspete sau uscate, sunt bogate în glucoză, cu proprietăți diuretice. Frunzele de păr zemos, culese când fructele sunt coapte, se folosec sub formă de infuzie, ajutând la dizolvarea și eliminarea calculilor. Infuzia se face din 100 grame de frunze de păr proaspte sau 25 grame de frunze uscate la 1 litru de apă în clocot.