Local

Oficial,focarele de pestă porcină africană de la Lunca și Pănătău au fost închise

 

Focarele de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate de la începutul lunii septembrie a acestui an, în localitățile Lunca și Pănătău, județul Buzău au fost stinse.
Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat marți, 11 decembrie a.c . și înregistrat la Primăria din comuna Pănătău și oraș Pătârlagele precum și la DSVSA  Buzău.
Prin acest act se consemnează că ”în comuna respectivă nu mai există animale bolnave, sau animale ținute sub observație clinică pentru PPA, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere”, se arată în comunicatul emis de DSVSA Buzău.  Absența virusului bolii a fost demonstrată de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 20 de probe recoltate de la porcii din zona de protecție și din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km).
 Pe această cale, D.S.V.S.A. Buzău reia apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluția acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor judeţeană sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Reprezentenții DSVSA  Buzău fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *