Internațional

În Tunisia, un scrutin inutil

Conform Le Figaro în Tunisia a avut loc un scrutin inutil, deoarece Parlamentul, pentru care jumătate dintre candidați au fost funcționari de rang mediu, stă în umbra președintelui Saied, care și-a întărit astfel puterea.

Sub dominația lui Kaid Saied, conform noii legi constituționale, Parlamentul are atribuții limitate.

Scrutinul a fost boicotat de majoritatea partidelor care au acuzat regimul hiper-prezidențial instaurat în Tunisia.

Scrutinul a fost precedat de trei săptămâni de campanie electorală ternă. lipsită de dezbateri serioase, în care să se discute despre degradarea serioasă a nivelului de trai.

Absenteismul la urne a fost masiv, ridicându-se la 70%, ceea  ce, evident îi lipsește de legitimitate pe cei 560 de aleși, pentru un mandat de 4 ani. Tunisia are o populație de 20 milioane de locuitori, dintre care 9 milioane au drept de vot.

Scrutinul uninominal, în două tururi, a pus în umbră partidele politice, președintele reușind să-și impună astfel puterea, fără să fie afectat de încercările de înlăturare anterioare.

În aceste condiții, analiștii consideră că alegerile din Tunisia nu reprezintă cu adevărat un exercițiu democratic util pentru tunisieni, candidații fiind în general necunoscuți și incapabili să aibă rol mobilizator în condițiile unei situații economice tot mai critice, marcată de o inflație de 20% și de penurie alimentară.

https://paulnegoita.ro/2022/12/17/in-tunisia-un-scrutin-inutil/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *