Local

Două focare de pestă porcină africană din Amara (com. Balta Albă), stinse

Cele 2 focare de pestă porcină africană din localitatea Amara, Com. Baltă Albă au fost stinse iar restricțiile specifice au fost ridicate. Decizia a fost luată ca urmare a confirmării faptului că probele de sânge recoltate de la porcii santinelă plasați în cele două exploatații au fost negative la examinarea serologică pentru pestă porcină africană.
Las această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 8 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 6 localități, respectiv satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii și satul Boboc – Com. Cochirleanca (2 focare) precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare.
Rămân în continuare sub supraveghere porcii santinelă  din satul Mărgăriți – Com. Beceni până la data 22.02.2019, termenul limită pentru testarea serologică pentru PPA și când, în cazul unor rezultate negative, și acest focar va fi stins. Pe măsura finalizării termenelor va continua acțiunea de plasare a porcilor santinelă și în celelalte focare active de pestă porcină africană de pe raza județului, sub rezerva acceptării acestei conduite de către proprietarii exploatațiilor în cauză.
DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *