Administrație Justiție Național Politic PSD

Dosarul Belina a ajuns la final. DNA a cerut, la termenul de marți, pedepse orientate către mediu pentru toți inculpații!

Dosarul Belina a ajuns la final. DNA a cerut, la termenul de marți, pedepse orientate către mediu pentru toți inculpații! Toți inculpații sunt de acord cu prestarea muncii în folosul comunității, dacă se va impune. Judecătorul cauzei – Bogdan Alexandru Dari a hotărât, încă de la începutul ședinței de judecată, să amâne pronunțarea până la data de 24 martie. 

În dosarul Belina, protagoniști sunt inculpații: fostul vicepremier Sevil Shhaideh, la data presupuselor fapte secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Ionela Stoian, fost director în același minister, Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, Rodica Gușă, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria.

Gâdea Adrian, fapta acestuia, de complicitate, există și constituie infracțiune. Avea cunoștință despre încălcarea dispozițiilor legale. Acesta a ignorat existența cărții funciare, faptul că imobilele nu sunt grevate de sarcini, existau contracte cu Teldrum. Pentru pronunțarea unei hotărâri de condamnare, vă rugăm să aveți în vedere probele. Extrasele de pe cărțile funciare, în care figurau sarcinile notate în favoarea Teldrum SA, nota de fundamentare primită de la Ministerul Mediului, incompletă, din care putem observa că CJ nu s-a întrunit în ședința pentru preluarea imobilelor, adresa din 26 iulie 2013 a ANAR în care arată că și-a exprimat acordul, dar atrăgea atenția adaptării. Proiectul CJ a fost supus analizei Ministerului Mediului înainte de adoptare și figurau sarcinile în favoarea Teldrum. Concluzionăm că CJ a omis existența contractelor, iar inculpatele au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a ascunde. Aspect deosebit de important: cuprins în nota de fundamentare se arată că scopul este realizarea unui complex turistic, fapt care era interzis și se cunoștea acest aspect.

Gușă Rodica și Gheorghiu Mariana – Faptele există și constituie infracțiune. Reținem că inculpații și-au atins scopul de a face transferul, instanța trebuie să aibă în atenție contribuția fiecăruia. Arătăm că încălcarea normelor a fost făcută de Servil Shaidehh, Ionela Stoian și Adrian Gâdea, au creat prejudicii și o neîncredere în instituțiile statului. Solicităm în baza art 48, alin 1 cod penal, condamnarea lui Adrian Gâdea la o pedeapsa spre mediu. Condamnarea către mediu pentru cealaltă acuzație, de complicitate, condamnarea către limitele medii pentru Sevil Shhaideh, condamnarea către mediul limitelor speciale a inculpatei Stoian Ionela. La fel și pentru Gușă Rodica și Gheorghiu Mariana. Interzicerea ocupării unei funcții de stat. Să mențineți măsurile asiguratorii.

Procuror DNA: Sevil Shaidehh, fapta de abuz în serviciu există și constituie infracțiune. Stoian Ionela, infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu există și constituie infracțiune. Vă solicităm să aveți în vedere probele din faza de urmărire penală: referatul de avizare, prin care a fost avizat proiectul de transfer al bunurilor, răspunsul oficial al ministrului justiției, în care se menționa că schimbarea regimului juridic nu poate fi făcută prin OUG. Pentru transmiterea brațului Pavel și a insulei Belina era necesar un act cu caracter de lege. Arătăm că a apărut necesitatea unui demers care să dea impresia ca bunurile nu ar aparține statului. A avut ca scop deturnarea faptului că sunt situate în albia minoră a Dunării. Prin urmare, s-a creat un subterfugiu aparent legal. Față de cuprinsul înscrisurilor, rezultă că cele două inculpate au trecut peste anumite proceduri. Inculpatele Sevil Shhaideh și Ionela Stoian au acționat cu nerespectarea mai multor norme. Au acționat cu forma de intenție.

Afacerea ”de suflet” a lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea nu este străin nici de acest dosar, el i-a băgat în lac pe cei care l-au ajutat să privatizeze Insula Belina.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, mijloacele de probă administrate în prezentul dosar au relevat o legătură apropiată între S.C. TEL DRUM S.A. şi numitul LIVIU DRAGNEA, a cărui prezenţă în repetate rânduri, pe Insula Belina, închiriată de S.C. TEL DRUM, a fost dovedită. ”Acesta nu a fost prezent singur, ci, în general era însoţit de apropiaţi din anturajul politic, după cum rezultă din declaraţiile martorilor Vasile Dâncu, Victor Viorel Ponta, Sorin Grindeanu, care au dat curs invitaţiei formulate personal de către numitul LIVIU DRAGNEA, sau de persoane rămase neidentificate, care îl însoţeau pe insulă, aşa cum reiese din declaraţia martorului Constantin Apăvăloaie şi înscrisurile denumite foi de zbor, care atestă numărul de persoane însoţitoare.

Rezultă astfel că numitul LIVIU DRAGNEA îşi invita personal apropiaţii pentru partide de pescuit sau doar pentru a se relaxa împreună într-un cadru natural, beneficiind de toate îmbunătăţirile aduse locurilor prin construcţii şi amenajări ilegale. Prin urmare, relaţia apropiată cu S.C. TEL DRUM S.A. este demonstrată tocmai de faptul că fără a fi titularul unui contract de închiriere a imobilului insula Belina, numitul LIVIU DRAGNEA îşi permitea să facă invitaţii, să descindă într-un cadru restrâns cu prieteni apropiaţi pentru activităţi recreative, să folosească bunurile mobile şi imobile din areal, comportându-se cel puţin ca un adevărat posesor.

Nu în ultimul rând, arătăm că o parte din deplasările efectuate de către numitul LIVIU DRAGNEA pe Insula Belina s-au realizat cu elicopterul, astfel cum rezultă din procesul verbal din data de 20.10.2017, iar în anul 2016, pe insulă, s-a realizat un heliport, funcţional, dar neautorizat de către organele abilitate. Din declaraţia de martor a numitului Constantin Apăvăloaie, pilotul de la S.C. Cobrex Trans S.R.L., firma deţinătoare a elicopterului cu care se realizau zborurile, rezultă că heliportul a fost realizat după ce martorul şi-a făcut cunoscută intenţia, în faţa aghiotantului numitului LIVIU DRAGNEA, de a nu mai ateriza în zona Belina din cauza terenului accidentat şi plin de bălării. Din cele expuse, reiese încă o dată faptul că numitul LIVIU DRAGNEA se comporta cel puţin ca un adevărat posesor al imobilelor, din moment ce el era principalul beneficiar al zborurilor cu elicopterul în zona insulei Belina, iar apariţia heliportului vine practic să deservească descinderilor sale în zonă”, scrie în rechizitoriul procurorilor anticorupție.

Sursa: liberinteleorman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *