Editorial

De ce Toma nu poate câștiga în 2024? Cine va câștiga?

 

Să fim serioși! Constantin Toma nu a ajuns pe bune în post! A fost adus prin jocuri de culise în 2016. Constantin Boșcodeală era slăbit după alegerile din 2012 și – așa cum se întâmplă când nu mai ești dorit – curg și dosarele. Slăbit cum era ar mai fi rezistat dacă nu i-ar f fost plasat acel film porno în spațiul public – film făcut cu două prostituate în hotelul Rin- , ca o ancoră de siguranță în cazul în care nu ar fi fost condamnat cu suspendare sau executare.

Se știa deja cine îl va înlocui, pentru că jocul era făcut peste capul său, deși era încă președinte la organizația Buzău.

Bun manipulator, Constantin Toma a reușit în primul mandat să pară și eficient. L-au înghițit greu cei care-i cunoșteau trecutul. Vorba unui om de afaceri: După ce ai falimentat cea mai mare fabrică din Buzău, făcută de comuniști, devii primar?! Ciudată alegere! Mii de oameni au rămas șomeri din cauza lui!

Sau … mirarea unui activist foarte critic: Ești socialist, ești de-al muncitorilor,  dar deții un domeniu în care oamenii simplii nu au voie să calce! Știu buzoienii că omul a pus mâna pe bunurile lui Ceaușescu și de fapt nu a creat nimic de la 0?

Ca la propria firmă, la început a părut că e un mare priceput. La al doilea mandat nu i-a fost greu să acceadă, pentru că a făcut tot posibilul să nu aibă contracandidați reali. A câștigat cu un scor bun, dar pe fondul unui absenteism fără precedent. Practic, un mandat lipsit de legitimitatea numerică. Un mandat cu care se laudă ca fiind obținut cu peste 78% din obținui. Da, 78% din 30% prezență la vot! Nici măcar cei 30% nu i-au acordat o încredere mai mare. Și atunci l-au preferat câțiva naivi și mulți dintre cei conectați la banul public, care câștigă bine și fără muncă din consiliile de administrație ale companiilor din subordinea lui Toma, companii despre care Irinel Cristea scria că au fost duse în faliment.

Ce le-a scăpat buzoienilor prin absenteism? Le-a scăpat faptul Toma,  că în Consiliu, a obținut o majoritate care i-a permis să dea orașul peste cap cu idei megalomanice și ineficiente, ca la fostele firme. Practic, cu girul consilierilor, a blocat orașul făcându-l scump, sufocat, fără comerț și industrie proprie. Și toate acestea doar în câțiva ani …..Și tot în câțiva ani exodul tinerilor este imens!

Priceput la manipulare prin presă și la folosirea oamenilor, a pus pe lista de Consiliu personaje fără profesie și fără personalitate, pe care le-a folosit iar ei ai acceptat fără să scoată un sunet, pentru câțiva bănuți, deși ei trebuiau să apere pe buzoieni. Consiliu mai slab și mai mut decât acum nu a fost niciodată!  Consilierii sunt fel de interpuși, ca în propriile firme, în care, deși era sau este în spate, sunt alții în față.  Unii dintre interpuși plătesc dandanalele stăpânului, așa cum se întâmplă la Val Verde, firmă pentru care o rudă plătește fondurile europene folosite fără cap și ilegal la îndemnul lui Toma. Respectivul – rudă cu Toma – are poprire și e nenorocit pe viață!

Acesta este contextul actual în care se fac alegeri.

Toma nu e un atrage simpatie. Nu are carismă, nu are discurs curat și bine conturat gramatical, nu are argumente reale, având în vedere  cele mai mari prețuri din România  la apă, gunoi , parcare, etc. În afară de lipsa argumentelor oamenii să tem de ideile care-i mai pot veni și de modul în care pot fi tratați în continuare. Toți spun că ce visează noaptea face ziua și că nu se consultă cu nimeni competent. Distrugerea Bulevardului Bălcescu și a Crângului idei următoarele idei periculoase, despre care nu vorbește acum așa cum nu a vorbit nici în 2020 despre blocajul în care va arunca orașul

Contracandidații au șanse mari pentru că în afara problemelor create vieții normale a buzoianului de rând,  spre deosebire de predecesor, nu are nici fizic plăcut și nici omenie, fiind dur, intrigant și chiar agresiv în relația cu cetățeanul.

În acest context, 2024 va fi o surpriză, iar Toma simte. De aceea, cu obraznice am putea spune, și-a pus mii de bannere imense peste tot, blocând trotuare și abuzând vizual de bunul-simț al buzoienilor. Buzoienii au plătit greu aceste expuneri narcisiste, pe care doar un nou venit poate avea motive să le pună.

De fapt, tot buzoianul știe că singura motivație a tot ceea ce face Toma este banul și prezumata ideea că ar intra în istorie. Forme de patologie, evident.

Pentru Toma trandafiri au fost vehiculul cu care a ajuns la banii publici în momentul în care l-au înghesuit datoriile de 60 de milioane de euro, așa cum spunea Ovidiu Anghel.

Deși a dat muie partidului – așa cum se vede într-un video  publicat de Sebastian Silvestru – și a încercat rolul independentului sau al omului de dreapta, fără trandafiri, blat și amicul Marcel nu ajungea niciodată la Palat.

Valoarea lui Constantin Toma s-a văzut la propunerea unirii cu Țineștiul.  Rezultatul a fost unul slab, care a dovedit lipsa de sprijin popular pe … persoană fizică. Doar 10 000 de susținători!

Și pe atunci nu făcuse atâtea și nici nu-l îndepărtase pe Neagu de la județ. Evident, cei din anturajul lui Emanuel Neagu vor fi contra lui Constantin Toma, pentru că știu ce pățesc cu el angajații – alții decât cei de la ROMET. De fapt mulți dintre ei au fugit de la Toma la Neagu, iar Neagu, om din popor, i-a primit și i-a tratat cum se cuvine.

Așa stând lucrurile este clar că alegerea nu va fi pentru răul cel mai mic, ci pentru alungarea răului cel mare, întruchipat astăzi de Constantin Toma.

Deși exisă un mare a absent la aceste alegeri, lista candidaților este una bună și variantă, iar voturi se pot lua de la cei 70% care au absentat și nu numai.

Spre exemplul, unii vor merge pe mâna doamnei Carmen Ichim. Dintre toți candidații Carmen Ichim va rupe cel mai mult dintre susținătorii de rețea ai lui Toma. Oamenii care au lucrat cu Emanuel Neagu o vor prefera pe Ichim. E cunoscută în administrația publică, nu a făcut rău, știe să lucreze în echipă, iar acolo, la Mediu, a construit o adevărată familie. Nu e sulfuroasă, nici arogantă și inspiră omenie. Are și meritul unei familii frumoase. Mulți din administrație o preferă – din câte spun – și văd soluția îndepărtării răului cel mare, care ar putea pune mâna și pe județ, cu efecte la fel de toxice.

Carmen Ichim

O altă variantă feminină este Haritina Crăița. Doamna Crăiță este tot ceea ce trebuie într-o confruntare cu Toma. Îi este inamic deschis de ani buni. Are experiență în administrație și este foarte principală. Bună profesionistă, de o vârstă egală cu Toma ( 65 de ani), are realizări de familie și profesionale incontestabile. De ani buni se luptă să salveze Crângul și demontează public minciunile lui Constantin Toma. Este elocventă în discurs și combativă. Nu suportă minciuna și vrea să câștige, ceea ce, în funcție de vizibilitate, îi va aduce susținere în rândul celor care nu au fost la urnă în 2020.

Haritina Crăiță

O a treia variantă feminină este Elena Năstăsoiu. AUR este un partid care are un bazin electoral relevant, iar dacă profesoara de istorie Năstosăiu se va lupta cu Toma poate să potențeze acest avantaj, împrăștiind zvonurile din tabăra lui Toma care spun că vor fi parteneri în viitorul Consiliu și acum e blat.

Elena Năstăsoiu

În lumea masculină, un nou venit pe scenă este inginerul Florin Drăgulin. Personaj curat, cu o familie frumoasă și cu realizări profesionale în zona proiectelor europene, Drăgulin are o istorie care poate să-l zguduie pe Toma, dacă va face dezvăluiri.  Poate să fie o mare surpriză. Știe enorm de multe dintre nebuniile făcute de Toma pentru că a lucrat la firmele proprii de unde a fost dat afară pentru opțiunile lui democratice. Are determinarea de a-l învinge, așa cum rar am văzut. E conștient că pentru tinerii Buzăului, continuitatea cu Toma înseamnă fuga din Buzău. Florin Drăgulin va rupe bine din cei 70%.  Are și șansa unei liste foarte curate la Consiliu și e hotărât să lucreze metodic pentru a putea deveni cât mai cunoscut buzoienilor.

Florin Drăgulin

O altă surpriză extraordinară o reprezintă cercetătorul științific George Epurescu. Deși pare timid, Epurescu este un luptător. A fost organizator al unor ample acțiuni de protest pentru Roșia Montană și Pungești. Este un respectat lider sindical și un sincer om de stânga. S-a întors să lupte pentru Buzău și mai ales pentru Crâng. A copilărit în Micro 14 și iubește Crângul, Buzăul, Hașdeul pe care l-a absolvit. A salvat Institutul de la Măgurele și vine să ridice o forță nouă, numită Demos. Dacă va reuși să fie cunoscut va fi apreciat de buzoieni. E un om matur, liber, dornic să câștige.

George Epurescu

Se pare că în această cursă va intra și domnul Constantin Florescu, fost judecător, actualmente avocat și mare inamic al ilegalităților lui Constantin Toma. Despre aceste ilegalități și despre dosarele penale ale lui Toma a informat adesea. Va fi un contracandidat experimentat și interesant, care poate aduce lămuriri despre cât de lung poate fi un nou mandat obținut accident de Toma, în condițiile în care dosare penale cu acuzații grave sunt ținute la sertar, stare de fapt ce nu va persista în condițiile unui rezultat slab.

Constantin Florescu

Nu știu dacă se vor sprijini reciproc candidații în ultima săptămână, pentru a putea înlătura răul cel mare, așa cum își doresc buzoienii, însă este clar că Toma Constantin, cu 14 000 de susținători cât are teoretic acum, la o prezență de peste 50%, poate ocupa doar un loc 3.

Cu siguranță și buzoienii vor selecta candidatul cel mai bine poziționat, pentru că, din 10 buzoieni, 8 consideră că un mandat luat de Toma – cu siguranță ultimul – la 65 de ani poate duce la o criză și mai mare a locurilor de parcare, prețului apei, străzilor blocate, prețului gunoiului, impozitelor pe proprietate, etc. În 2020 primul acțiune a lui Toma a fost creșterea impozitelor locale cu convingerea că oamenii uită, iar apoi a creat un șantier permanent, care a dus la blocaje în trafic și la costuri crescute cu carburantul pentru buzoieni, pentru ca să se vadă că se lucrează. Nimic nu s-a făcut bine și la timp. 90% dintre străzi sunt pline de gropi, iar restul de 10% au fost blocate cu … traficul inteligent.

La toate acestea să adaugă nemulțumirea publică la lipsa de respect și de interes, dusă uneori până la cinism, cu care Toma îi tratează pe oameni.

Rămâne de văzut cine va fi succesorul. În general de la mandatul doi la trei se trece greu, conform statisticilor.

Mult succes doamnelor și domnilor în demersul democratic de eliberare a Buzăului. Puteți deveni eroi locali și puteți rămâne în istorie ca eliberatori ai orașului. Nu vă temeți pentru că bazinul este imens și reprezintă peste 70% din cei care au lipsit și peste 50% dintre cei care au fost la urnă în 2020. De data aceasta numărul celor înscriși nu este o problemă pentru că Toma are o susținere populară reală destul de redusă, așa cum s-a văzut în 2020. Dacă cei 70% vor merge la urne, cei 79% cu care se laudă Toma devin 15%, ceea ce ar fi un scor corect, având în vedere dezastrul pe care l-a creat în oraș.

Timp de 4 ani Toma a crezut că nimeni nu-l va concura. Acum buzoienii au o listă lungă și bună. Ar fi păcat să nu iasă masiv și să-l aleagă pe pe cel care-i va convinge, pentru a stopa distrugerea orașului și a Crângului. Acum Toma și ai lui se tem teribil de prezența mare la urne. Ar face orice ca buzoienii să stea iar acasă, dar dacă vor sta Toma îi va frige rău de tot la buzunar, având în vedere că joacă ultima carte la cei 65 de ani pe care-i are.

2024 este un joc deschis, cu șanse mari pentru fiecare! Depinde cât de mult va demonstra fiecare candidat că-și dorește să câștige. Buzoienii au pe cine alege și au de unde alege!

 

1 thought on “De ce Toma nu poate câștiga în 2024? Cine va câștiga?”

  1. Mda…atîția contracandidați sînt,cît să rupă din voturi,dar ceea ce se rupe se va împărți la toți,iar grosul va rămîne la actualul primar.Dacă s-ar susține numai 1 maxim 2 dintre contracandidați,poate ar avea o șansă.Dacă ar fi în 2 tururi,altceva ar fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *