Internațional

Cum au supraviețuit Giustinianii

Veneția are o istorie fascinantă și o identitate proprie care nu a putut fi ștearsă de statutul actual al regiunii Veneto.

Pe lângă trecutul său fabulos, pe lângă unicitatea atmosferei de lagună traversată de canale, Veneția se mai mândrește și cu familiile sale.

Una dintre cele mai mari familii din Veneția a fost Giustinani. Însă, în timpul războaielor din secolul al XII – lea toți bărbații din familie, cu o singură excepție, au murit, fie pe câmpul de luptă, fie bolnavi de ciumă.

Singurul supraviețuitor de parte masculină care a supraviețuit a îmbrăcat haina monahală și ducea o viață austeră, la o mănăstirea de pe insula Lido.

Venețienii erau îngrijorați că familia se va stinge, motiv pentru care s-au adresat papei cu doleanța de a-l dezlega pe singurul supraviețuitor de parte bărbătească de voturile monahale, pentru a rezolva problema continuității.

Papa și-a dat acordul. iar proaspătul dezlegat s-a căsătorit cu una dintre fiicele dogelui și, ca în povești, au avut împreună nouă băieți și trei fete.

După ce și-a văzut copii mari, tatăl s-a întors la mănăstire, iar mama a ridicat o mănăstire, pe una dintre insulele lagunei.

Dezlegarea Papei a fost salvatoare pentru că familia Giustianiani dat singurul membru care făcut față intimidărilor lui Napoleon, iar astăzi mai sunt 11 palate ale familiei.

Text prelucrat după Jan Moriris, Venția,  Editura Polirom, p. 47

https://paulnegoita.ro/2022/12/28/cum-au-supravietuit-giustinianii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *