Fără categorie

Cum ajutam copiii sa manance sanatos

 

5 alimente care NU sunt sănătoase pentru copilul tău

 

Cu toții știm că mâncarea de tip fast-food nu e sănătoasă, că majoritatea sucurilor conțin chimicale, că E-urile ne invadează la tot pasul în chipsuri, în mezeluri, în sosuri și în alte sute de alimente apetisante, și totuși le savurăm în defavoarea alimentelor sănătoase.

 

Majoritatea părinților își pun întrebarea cum să scapi de toată nebunia asta a chimicalelor, care ne-a învaluit cu tot felul de reclame frumoase, și care ascund adesea lucruri înfiorătoare. Poate că un prim pas ar fi acela de a elimina ferm din alimentația copilului, și nu numai, câteva alimente despre care s-au dovedit că sunt, fără dubii, dăunătoare.

 

Înlăturați din alimentație tot ce nu are culoare naturală

 

Cercetătorii au descoperit că există o legătură strânsă între culoarea produselor și hiperactivitatea la copii, aceasta influențând în mod special comportamentul copiilor cu ADHD. Se știe că foarte multe alimente care conțin coloranți sunt îmbogățite cu zaharuri, cu grăsimi sau cu sare, fiind în schimb slab caloric. Chiar dacă marea majoritate a alimentelor conțin astfel de coloranți artificiali, noi suntem cei care putem creea o listă a interdicțiilor, spunând nu coloranților artificiali din alimente.

 

Cola și băuturi carbogazoase- nu nu nu

 

Cu toți știm că băuturile carbogazoase nu sunt sănătoase, dar totuși le consumăm, în mod special cola. Nu știm ce anume are în ea, dar cert creează dependență… mai ales atunci când manânci pizza sau alimente de tip fast-food. Si totuși, cât de nesănătoasă este! Cola obișnuită conține cantități foarte mari de zahăr și de cofeină. Ca să vă faceți o idee, o sticlă de cola de 500 ml conține circa 40 de grame de zahăr, adică aproximativ 10 lingurițe, echivalentul a 2 gogoși și jumătate glazurate cu ciocolată sau a trei înghețate de vanilie. Specialiștii ne avertizează că introducerea timpuruie a sucurilor carbogazoase în alimentația copiilor poate determina apariția obezității și a altor boli cronice. De asemenea, cola afectează și sănătatea oaselor. Sfatul este de a spune nu consumului de cola și băutuiri carbogazoase. 

 

Consum excesiv de sucuri naturale = obezitate

 

 Potrivit unui raport al Academiei Americane de Pediatrie, sucurile de fructe consumate la vârste foarte mici pot contribui la apariția obezității infantile, dar fac rău și danturii copiilor. Medicii recomandă ca fructele să fie consumate crude, iar sucurile naturale să fie înlocuite cu apă cu lapte. Sau, dacă, totuși copilul refuză să consume fructele proaspete, pentru a reduce cantitatea de zaharuri consumată, amestecați trei părți de apă și una de suc. „Atunci când consumăm suc, de fapt aducem organismului foarte mult zahăr și calorii în formă lichidă”, spun nutriționiștii.

 

Spunem Nu mâncărilor preparate rapid

 

Mancarea procesată poate fi extrem de ușor de gătit, însă nu atât de sănătoasă. Excesul de sodiu din mâncarea procesată este extrem de periculos. Studiile arată că reducerea consumului de sodiu poate duce la scăderea riscului de boli cardiace. În mod sigur, atunci când ne hrănim copilul  nu ne gândim la aceste efecte pe termen lung. Totuși, ceea ce le dați să mănânce copiilor atunci când sunt mici îi poate afecta mai târziu în viață. În plus, le formează gusturile culinare de mai târziu. Altfel spus, obiceiurile alimentare le sunt formate de mici.

 

Crenvurștii și carnea procesată mecanic NU

 

Deși se numără printre mâncărurile preferate ale copiilor, crenvurștii, șunca presată și alte preparate din carne sunt extrem de nesănătoase deoarece conțin nitrați, un conservant adăugat pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor, pentru a da culoare produsului sau pentru a-i conserva mirosul, dar care constituie o sursă importantă a creșterii riscului cancerului de colon. Studiile arată că nitrații și nitriții măresc incidența bolilor cardiace coronariene și a diabetului .

 

Cu toate că ne este greu să renunțăm la aceste produse, trebuie să ne gândim la sănătatea copiilor . Modelându-le de mici un comportament alimentar sănătos, vor crește frumoși și sănătoși… Iar mulțumirea o veți primi mai târziu, când veți vedea că ați crescut un copil sănătos.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *