Fără categorie

Ce mâncăm în timpul postului?

Deși postul are efecte benefice asupra sănătății, ajutând la detoxifierea organismului, totuși, anumite categorii de persoane nu ar trebui să țină post, și anume copii, vârstnicii, femeile gravide, persoanele cu boli cronice grave. Dacă nu este ținut corect, postul poate duce la deficit de vitamine și minerale.
Cu ce înlocuim carnea?
Ciupercile – ar trebui consumate pe tot parcursul anului. Conțin o mare cantitate de proteine vegetale, vitamine și minerale. Întăresc sistemul imunitar, întrețin elasticitatea vaselor de sânge, reduc nivelul de colesterol rău prevenind infarctul cardiac și cerebral.
Fasolea, mazărea, lintea – sunt leguminoase recomandate a se consuma în loc de carne. Sunt surse importante de proteine vegetale. Fasolea este bogată în antioxidanți, fibre și proteine. Are un indice glicemic scăzut, deci poate fi consumată și de diabetici. Fasolea albă are un număr mic de calorii. Poate fi folosită de persoanele care au deficit de fier și pentru prevenirea constipației. Este o sursă importantă de molibden, un mineral cu rol detoxifiant pentru organism.
Înrudit cu fasolea sunt lintea și mazărea. Deși nu atât de folosită precum fasolea, lintea a început să câștige teren în ultimii ani. Este bogată în acid folic, vitamine, minerale, proteine și fibre. Ajută la o mai bună sănătate a aparatului cardio-vascular, echilibrează nivelul de colesterol, contribuie la combaterea anemiei cauzată de lipsa de fier, ajută digestia, previne constipația. De asemenea, este utilă în dietele de slăbit.
Mazărea este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți.
Persoanele care suferă de pietre la rinichi pe bază de urați sau au un nivel crescut de uree în sânge ar trebui să o consume cu precauție.
Tot în această perioadă ar trebui să consumăm nuci, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, dar în cantități limitate.

Un consum regulat de nuci previne diabetul, anumite tipuri de cancer și anumite afecțiuni dermatologice. Îmbunătățesc memoria, luptă împotriva afecțiunilor tiroidiene, stresului și afecțiuni ale stomacului.
Fructe și legume, în special crude. Dacă nu este posibil, atunci se vor prepara prin fierbere sau coacere. Nu ar trebui să lipsească spanacul, ceapa și usturoiul.
Peștele – se va consuma în general pește gras oceanic (de exemplu, macrou, hering), preparat prin fierbere sau la cuptor.â
Soia – este o sursă importantă de proteine și este bogată în lecitină.
Cartofii – nu se vor consuma în exces. Cel mai bine se prepară copți, în coajă, la cuptor, și stropiți cu unt sau mujdei de usturoi.
Se va evita excesul de făinoase. Se va folosi doar pâine și paste integrale. Orezul se va consuma în cantități moderate.
Reguli generale
– Nu vă înfometați!
– Înlocuiți carnea cu alimente bogate în proteine vegetale
– Dimineața consumați cât mai multe fructe
– Faceți fapte bune!
Postul este un prilej excelent de detoxifiere spirituală și corporală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *