Fără categorie

Cafeaua– beneficii și efecte nocive

Beneficii
Cafeaua – protectoare pentru bolile cardiovasculare:

boabele de cafea au un conținut bogat în com-puși puternici, cum ar fi acidul clorogenic și polifenoli, care au proprietăți antioxidante și care ajută la prevenirea deteriorării celulelor. Împreună, acești compuși, pot întârzia ab-sorbția zahărului din intestin în sânge, cresc rata metabolică bazală și ajută vasele de sânge să se contracte și să se relaxeze. Aceste acțiuni explică de ce cafeaua este asociată cu o tensiune arterială mai mică, un ritm mai lent de creștere în greutate pe masură ce înaintăm în vârstă, precum și un risc redus de a dezvol-ta diabet zaharat de tip 2, boli de inimă sau boli neurologice.

Cafeaua conține nutrienți importanți

O ceașcă de cafea conține o serie de nutrienți importanți pentru organism:
– Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnică recomandată
– Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnică recomandată
– Mangan și potasiu: 3% din doza zilnică recomandată
– Magneziu și niacina (B3): 2% din doza zilnică recomandată

Cafeaua reduce riscul de cancer

Daca în 1991, IARC in-cludea cafeaua pe lista alimentelor cu „potențial cancerigen pentru om”, studiile re-cente demonstrează rolul cafelei în scăderea riscului de cancer de ficat și cancer colorec-tal, susțin experții de la Mayo Clinic.

Probleme gastrointestinale

Cafeaua poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale, cauzând gastrită și ulcer. Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor cu gastrită, colită și ulcere.

Anemia feriprivă

Consumul de cafea poate duce la anemie feriprivă. Cafeaua, de asemenea poate interfera cu absorbția de fier.

Interacțiunea cu medicamentele

Cafeina în combinație cu unele medicamente pot afecta ficatul și funcționarea acestuia.

Efecte psihologice și modificări ale somnului:

Excesul de cafea sau abstinența de consum poate duce la apariția anxietății și iritabilității. Travis Bradberry, autorul cartii „Inteligenta Emotionala 2.0”, sugereaza ca consumul cronic de cafeina poate duce la o scadere a inteligentei emoționale. Cafeaua poate provoca de asemenea la unele persoane insomnie.

Cafeaua determină o creștere a colesterolului:

Moleculele cafestol si kahweol, ce se regăsesc numai în boabele de cafea, ridică nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) din organismul uman. Creșterea LDL duce la creșterea riscului de boală coronariană.

Adriana Necula, Iris Magazin/irispharm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *