Local

Buzăul afectat de îmbătrânirea populației și migrația tinerilor

 

Potrivit celor mai recente statistici, Buzăul are o medie de vârstă relativ ridicată, cu o pondere semnificativă a persoanelor vârstnice, în special în zonele rurale. Migrarea tinerelor forțe de muncă către orașele mai mari sau chiar către alte țări din Uniunea Europeană este un fenomen evident în județ, iar acest lucru contribuie la creșterea părții vârstnice a populației.

De asemenea, județul Buzău se confruntă cu o rată a natalității scăzută și o speranță de viață mai mare, ceea ce face ca populația vârstnică să devină tot mai numeroasă în timp. În plus, în multe dintre localitățile rurale din Buzău, fenomenul de depopulare este evident, iar populația tânără preferă să se stabilească în orașele mari sau în afacerea.

De ce este Buzăul afectat de îmbătrânirea populației?

  1. Migrarea tinerilor: Mulți dintre tinerii din Buzău se mută către București sau alte orașe mari din țară în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. De asemenea, migrarea către alte state membre ale Uniunii Europene (spre exemplu, Italia, Spania, Germania) este o practică larg răspândită în județ.
  2. Scăderea natalității: Rata natalității în Buzău este sub media națională, ceea ce contribuie la îmbătrânirea populației. Chiar și tinerii care rămân în județ sunt din ce în ce mai puțini.
  3. Speranța de viață în creștere: Deși județul se confruntă cu mai multe dificultăți economice și de infrastructură, speranța de viață a crescut în ultimele decenii, ceea ce, pe de o parte, este un aspect pozitiv, dar, pe de altă parte, face ca numărul pensionarilor să fie tot mai mare.

Impactul asupra județului Buzău

Fenomenul de îmbătrânire a populației în Buzău va avea, ca și în alte județe afectate de migrarea tinerilor și de scăderea natalității, mai multe consecințe presiune pe sistemul de pensii și sănătate:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *