Local Media Recente

Bîscă și Campus TV Buzău au fost sancționați de CNA!

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu somație publică postul CAMPUS TV deoarece, în cadrul edițiilor din 2 și 5 iulie 2021 ale emisiunii „Viața Buzăului fără perdea”, informațiile prezentate de către realizatorul acesteia au fost comentate într-o manieră denigratoare și ofensatoare la adresa unui jurnalist.”

Prin Decizia nr. 394/28.10.2021 Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în baza sesizărilor înregistrate sub nr. 7312/09.08.2021 și 7313/09.08.2021 cu privire la emisiunea „Viața Buzăului fără perdea” edițiile difuzate de postul de televiziune CAMPUS TV din Buzău în zilele de 2 și 5 iulie 2021, trustul TV a sancționat cu somație publică postul de televiziune CAMPUS TV din Buzău în zilele de 2 și 5 iulie 2021.

Sesizările au fost trimise către CNA de jurnalistul buzoian Sebastian Silvestru de la liberinbuzau.ro după o serie de derapaje în care Bîscă, realizatorul unei emisiunii de la Campus TV Buzău a folosit la adresa lui Silvestru cuvinte și expresii greu de reprodus.

În aprecierea acestui aspect, Consiliul a avut în vedere faptul că realizatorul emisiunii a înțeles să prezinte în mod repetat către public informații comentate în mod părtinitor, tendențios, într-o manieră denigratoare și ofensatoare, depășind limitele libertății de exprimare referitor la un conflict de idei sau puncte de vedere ale unor jurnaliști, ale criticii constructive referitor la activitatea publică sau profesională a unei persoane.

Bîscă de la Campus TV
Bîscă de la Campus TV

Membrii Consiliului au constatat că, în prezentarea subiectului adus la cunoștința publicului, referitor la un demers jurnalistic local, afirmațiile realizatorului emisiunii la adresa lui Silvestru au fost subiective, lipsite de neutralitatea impusă unei informări obiective, de natură să inducă publicului o perspectiva unilaterală, tendențioasă și jignitoare

Imaginea lui Silvestru, jurnalist cunoscut la nivelul comunității, a fost afișată ostentativ pe ecranul Campus TV timp de mai multe emisiuni.

Față de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că nu s-a asigurat dreptul publicului la o informare obiectivă și nu s-au respectat dispozițiile art. 67 din Codul audiovizualului, potrivit cărora, în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau 6 puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Minică Vasile (stânga), Bunăziua Mihai - director Campus (centru), Bîscă Adrian (dreapta)
Minică Vasile (stânga), Bunăziua Mihai – director Campus (centru), Bîscă Adrian (dreapta)

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu somație publică postul CAMPUS TV deoarece, în cadrul edițiilor din 2 și 5 iulie 2021 ale emisiunii „Viața Buzăului fără perdea”, informațiile prezentate de către realizatorul acesteia au fost comentate într-o manieră denigratoare și ofensatoare la adresa unui jurnalist. Potrivit dispozițiilor art. 67 din Codul audiovizualului, în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *