Editorial

Anti-spartanii

Inevitabil ajungi cu gândul al războiul din Ucraina. Absurd și criminal ceea ce se întâmplă acolo. Practic, două popoare care sunt cam aceleași lucru se masacrează între ele, sub atenta atenție al lumii întregi. Dacă Putin ar fi avut creierul mai mare decât egoul ar fi înțeles că omorând cetățeni ai Ucrainei, fie ei ucraineni, ruși, români, etc. nu omoară occidentul. Consecințele în occident sunt minore, comparativ cu traumele prin care trece populația slavă – rusă, ucraineană, bielorusă – care se împuținează singură.

Ani buni Putin și-a etalat cu mândriei forța militară, singura în care a investit, în detrimentul altor investiții, care i-ar fi făcut pe ruși mai fericiți. Parada armelor i-a făcut pe vecini să se teamă și să ia măsuri pentru că nu s-au simțit în siguranță. Așa a procedat și Ucraina și mai toate statele.

Putin s-a patentat ca un mare agresor, capabil să facă ce vrea și când vrea cu cei din jur și cu granițele lor. Acum constată că nu este deloc ceea ce a crezut și că vecinii sunt luptători bine pregătiți prin afară și foarte înverșunați.

L-am văzut pe Putin în multe ipostaze, dar nu l-am văzut cu o carte în mână. Dacă totuși va citi ceva să-i dați Plutarh, ca să vadă că și spartanii se erau răzbunici și nu aveau doar spirit cazon, luptând lucid, ci și ceva mai multă înțelegere a psihologiei umane: spartanii nu-și hărțuiau vecinii ca să nu-i facă războinici, să nu-i antreneze …

Se pare că vecinii Rusiei sunt bine antrenați de Putin!

https://paulnegoita.ro/2022/03/24/anti-sparatanii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *