Se știe că intrarea în colectivitate înseamnă pe lângă lărgirea cunoștințelor, crearea prieteniilor, primii pași către independență și multe viroze respiratorii. Iar o viroză respiratorie a copilului înseamnă chiar și 2, 3 nopți nedormite ale părinților, zile în care lipsesc de la locul de muncă și evident foarte multe griji. Andrada Tache este mamă a 3 copii pe care îi crește în Germania și psiholog. Din experiența ei, a observat că la nemți copiii de grădiniță nu răcesc atât de des. Iată și câteva explicații scrise chiar de psiholog.
”Aș vrea să lămuresc puțin motivele pentru care eu cred că cei mici, în primul an de colectivitate, la grădiniță, în Romania, se îmbolnăvesc atât de des, lucru care afectează cât se poate de serios copiii și familiile lor. Am remarcat că asemenea probleme nu există în Germania. Din motive variate, cu siguranță și care merită un studiu științific separat. Părerea mea este că principalele motive sunt:
Copiii sunt scoși afară, la joacă, pe toate tipurile de vreme în Germania
1. Cauza de educație și de creștere. În România, copiii nu au acces la joaca liberă afară, pe ploaie, zăpadă, vânt, burniță, în nămol, în apă etc, la temperaturi cât mai variate, de teama îmbolnăvirilor. Adică, cei mici sunt prea protejați, prea înfofoliți, încotoșmăniți de nu se pot mișca, ajungând, la prima boare de vânt, să se îmbolnăvească. Lucru care, evident, le confirmă părinților anxietatea lor și ca, iată, trebuiau înfofoliți și mai bine, îmbrăcați și mai gros. Familia copilului uită că îmbolnăvirea e de așteptat, e ceva firesc și trebuie să treacă, fără o căruță de medicamente.
Andrada Tache, mamă și psiholog în Germania: De ce la nemți copiii de grădiniță nu răcesc așa des