Local

Amorțirea mâinilor sau picioarelor. Cauze posibile

Amorțirea mâinilor și picioarelor apare ocazional, și este provocată de regulă de o poziție incomodă a corpului. Când însă apare în mod repetat sau fără nici o cauză anume, poate semnala o problemă care necesită investigații de specialitate.
Unele persoane descriu această amorțire și ca o senzație de furnicături în mâini sau în picioare.

Amorțirea extremităților – cauze posibile

Neuropatie periferică
Neuropatia periferică este o tulburare a nervilor periferici, după cum o spune și numele. Ea provoacă o senzație de amorțeală sau parestezie la nivelul mâinilor și picioarelor. 2-3% din populație suferă de această tulburare, incidența ei crescând odată cu vârsta.
La baza neuropatiei periferice pot sta anumite boli, precum diabetul zaharat, boli tiroidiene sau boli autoimune.
Compresia nervoasă (nerv ciupit)
Cineva poate avea senzații de furnicături în mâini sau picioare din cauza unui nerv ciupit la spate, ca urmare a unei leziuni sau umflături. Alte simptome de compresie nervoasă sunt durerea și probleme de mișcare. În acest caz este indicată odihna, terapie fizică și medicație de specialitate.
Toxinele
Deși nu este o boală, ingerarea unei substanțe toxice sau absorbirea unei toxine prin piele pot duce la furnicături în mâini sau în picioare, precum:
– arsenic
– mercur
– taliu
– antigel

Într-un asemenea caz este nevoie de intervenție medicală de urgență.
Abuzul de alcool
Și alcoolul poate fi inclus în categoria substanțelor toxice care pot afecta țesuturile nervoase. Consumul excesiv de alcool poate conduce la neuropatia alcoolică, o tulburare care provoacă furnicături la nivelul membrelor (mâini și picioare).
Un studiu a arătat că 25-66% din persoanele alcoolice prezintă aceste simptome. Tratamentul presupune încetarea consumului de alcool.
Anxietatea
Persoanele cu anxietate pot avea respirația foarte rapidă (hiperventilație). Hiperventilația provoacă un dezechilibru între dioxidul de carbon și oxigenul, fapt care poate da furnicături la nivelul membrelor.
Sarcina
Femeile gravide pot experimenta o senzație de furnicătură la nivelul picioarelor, din cauza uterului care pune presiune pe nervii acestora.
Lipsa de vitamine
Vitamina A, vitamina B2, vitamina B12 și vitamina B3 sunt esențiale pentru funcția nervilor. De aceea, deficitul lor poate provoca senzații de furnicături la nivelul picioarelor sau mâinilor.
Lipsa de vitamina B12 poate duce inclusiv la neuropatie diabetică.
Scleroza multiplă
Această boală autoimună afectează creierul și măduva spinării. Amorțeala mâinilor sau picioarelor poate fi un semn timpuriu de scleroză multiplă. Alte simptome sunt: probleme de vedere, dureri, spasme, oboseală, amețeală, tulburări de echilibru, probleme vezicale sau tulburări cognitive.
Medicamente
Unele medicamente pot avea ca efect secundar furnicături sau amorțirea mâinilor și picioarelor: medicamente pentru cancer, medicamente pentru SIDA sau HIV, medicamente pentru convulsii sau pentru probleme cardiace.
Infecții
Anumite infecții pot determina inflamarea nervilor, precum HIV, SIDA, hepatitele B și C, boala Lyme.
Alte cauze ale amorțirii mâinilor și picioarelor:
– insuficiență renală
– boli autoimune (lupus, boala celiacă, artrita reumatoidă)
– diabetul
– boala arterială periferică
– accidentul vascular cerebral
Surse bibliografice:
1. Dr. Ruxandra Borindel, Neuropatia periferica, Centrul Medical de Diagnostic siTratament “Dr. Victor Babes”: http://www.cdt-babes.ro/articole/neuropatia-periferica.php
2. Medical News Today, What could cause tingling in the feet or hands: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321423.php

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *