Ciolacu și alții ca el se laudă că trăiesc doar din salariu. Evident, fals! Salariul e mizilic. Dar și dacă ar fi așa, sumele cheltuite în van sunt imense, fără a adăuga rețeaua colaterală care generează costuri babane.
Un fost deputat român a făcut un calcul al sumelor încasate de deputații români din bugetul pentru cheltuieli forfetare.
Într-o postare pe Facebook, Cornel Zainea, fost deputat USR care și-a dat demisia din parlament cu câteva zile înainte de finalul mandatului pentru a nu încasa pensia specială, arată ce sume sunt cheltuite lunar de statul român pentru înreținerea parlamentarilor.
Postarea lui Zainea îi țintește în special pe foștii colegi din USR (partid din care și-a dat demisia), pe care-i acuză că s-au angajat să facă reforme în spiritul transparentizării cheltuirii banilor publici.
Calculul privitor la sumele de bani cheltuite îi are în vedere, totuși, pe toți reprezentanții poporului în parlament.
„Parlamentarii au oricum indemnizații de 11.000 lei lunar (chiar mai mari la cei care au și funcții de conducere, deloc puțini), au 1.000 de euro lunar pentru cazare, iau diurnă, au transport gratuit pe tren oriunde în țară, gratuitate pe avion între București și circumscripție, mulți au și șoferi.
Toți parlamentarii iau bani la plic cu nemiluita fără justificare. În statistica pe care am făcut-o pentru perioada septembrie 2019-februarie 2020, partidele aveau următoarea medie:
Partid – Sumă pe lună de deputat
- USR – 12.597 lei
- UDMR – 13.193 lei
- PSD – 13.615 lei
- ALDE – 13.487 lei
- PNL – 13.339 lei
- PMP – 13.565 lei
- Minoritățile – 14.186 lei
USR era marginal mai puțin hapsân cu banii publici decât partidele clasice.
S-a schimbat garnitura de parlamentari și suma a mai scăzut puțin, dar nu foarte mult. Acum media e la 11.856 lei/lună. (încă n-am calculat sumele pentru celelalte partide dar o voi face și revin cu datele).
Un parlamentar poate lua prin acest procedeu suma maximă de 14.040 lei pe lună (2.808 euro). Mulți o iau”, scrie Zainea pe Facebook.
Fostul deputat explică, în final, și procedura tehnico-legislativă care le permite parlamentarilor să beneficieze de aceste sume fără a da explicații privitoare la cheltuirea lor:
„Fiecare parlamentar beneficiază lunar de 28.080 lei sumă forfetară, pentru funcționarea Cabinetului Parlamentar. Acei bani pot fi cheltuiți 100% pe salariile colaboratorilor, dar e și un pasaj în lege care permite parlamentarului să ia maximum 50% din bani (adică 14.040 lei), conform unei declarații pe proprie răspundere, în care ei spun că au cheltuit suma de 14.040 lei pe:
“Contravaloarea cheltuielilor pentru: furnituri de birou și materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc., protocol pentru primirea invitaților, transport în circumscripția electorală (carburanți, lubrifianți, taxi etc.), materiale de curățenie și întreținere.””.