Local

Alertă: Pe teritoriul Republicii Bulgaria evoluează focare de Gripă Aviară / DSVSA Buzău a instituit măsuri de urgență împotriva gripei aviare (tulpina H5N8)

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău anunță evoluția unor focare de influență aviară (tulpina H5N8) la păsările domestice din regiunile Hașcovo, Garvanovo, Malevo și Plovidiv din Republica Bulgaria.
Faptul că România se află pe una din principalele căi de migrație ale păsărilor sălbatice (migrația păsărilor sălbatice reprezintă principalul rezervor și vector la nivel global al acestei boli), D.S.V.S.A. Buzău a instituit măsuri specifice împotriva gripei aviare respectiv întarirea normelor de biosecuritate în ferme avicole, organizarea de controale oficiale privind circulația animalelor vii pe drumuri publice, precum și monitorizarea respectării interdicțiilor de comercializare a păsărilor în târgurile autorizate / neautorizate sanitar veterinar.
Toți medicii veterinari oficiali, medicii veterinari de liberă practică au fost anunțați cu privire la focarele de gripă aviară înalt patogenă subtipul H5 declanșate în țara vecină. Aceștia vor  acorda în perioada următoare o  atenție sporită cazurilor de îmbolnavire sau mortalitate la păsări pe teritoriul județului Buzău.
Reprezentanții DSVSA recomandă crescătorilor de păsări, precum și oamenilor din mediul rural  măsuri privind împiedicarea apariției și a reducerii riscurilor de diseminare ale gripei aviare și pseudopestei aviare la păsările domestice:
1. Supravegherea activă a stării de sănătate a păsărilor domestice și sălbatice, activitate în care sunt rugate să se implice pe lângă DSVSA Buzău și alte instituții, precum  primăriile, școlile, precum și toți deținătorii de efective de păsări domestice.
2. Se va evita pe cât posibil contactul păsărilor domestice cu păsările sălbatice. În acest sens se recomandă: creșterea păsărilor în adăposturi închise și acoperite, interzicerea scoaterii păsărilor din exploatații la luciul de apă; de asemenea, hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate la care să nu aibă acces păsările sălbatice.
3. Este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri sau bălți;
4. Se interzice eliminarea și împrăștierea pe sol a așternutului (gunoi de grajd) rezultat din exploatațiile de păsări;
5. Se impune respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări, controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor;
6. Se recomandă ca de îngrijirea și alimentația păsărilor din curte să se ocupe o singură persoană, care să respecte indicațiile de mai sus;
7. Se interzice organizarea târgurilor, expozițiilor, piețelor sau a altor aglomerări de păsări ;
8. Anunțarea de urgență a medicului veterinar oficial local sau chiar direct DSVSA Buzău ( tel. 0238725001, E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
//
) a oricărui caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice și sălbatice, de care au cunoștință toți proprietarii de păsări.
9. În cazul constatării de către proprietarii de păsări de mortalități este important a nu se atinge cu mâna neprotejată de mănuși cadavrele de păsări sau păsări bolnave.
10. DSVSA Buzău recomandă vaccinarea pentru pseudopestă aviară a tuturor păsărilor nevaccinate până la această dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *