Național

Cum a vrut Ciolacu să scoată celelalte farmacii de pe piață, folosind poziția politică? ( Din volumul Afacerile negre ale premierului )

 

Se prorogră încheierea contractului

Martie 2018 a fost luna suprapunerilor. Iris Pharm a deschis la Pietroasele o farmacie nouă. Marcos Provit a preluat farmaciile pesedistului Toader, iar Farmacia Crâng a preluat de la farmacista Pia Stan, punctul de lucru de la Pietroasele.

Peste toate, marea suprapunere a constat în faptul că Raluca Ecaterina Alexandru a devenit președinte-director general la Casa Județeană de Sănătate Buzău.

Atât reprezentanții Iris cât ci reprezentanții Crâng, după obținerea autorizațiilor de la Ministerul Sănătății, au depus dosarul de contractare cu Casa Județeană de Sănătate Buzău.

Operațiunea, devenită rutină, datorită numărului de mare de puncte – peste 60 – aflate în contract cu Casa Județeană de Sănătate, s-a împotmolit în cazul Pietroasele.

În fiecare lună dispărea ceva de la dosar și se … proroga termenul de intrare în contract cu Casa de Asigurări.

Singura firmă care nu s-a împiedicat a fost Marcos Provit, iar prin această prorogare Raluca Alexandru trebuia să țină pacienții priponeți de farmacia partenerilor lui Ciolacu.

Deși ar fi trebuit să fie foarte deschisă pentru orice furnizor, pentru a veni în felul acesta în sprijinul pacienților, Casa Județeană de Asigurări Buzău, deja experimenta impunerea monopilului.

La Pietroasele erau trei farmacii, dintre care două erau … prorograte, pentru ca cea de-a treia să poată lua caimacul pacienților.

Problema însă era mult mai gravă. Farmaciile Marcos nu sunt top servire clienți, pentru că medicamentele ajung la export. Ceea ce experimentează acum o țară întreagă de când Ciolacu a pus pâna pe putere și pe sistemul sanitar, Marcos Provit experimenta de atunci. Nu avea medicamente, iar ceea ce avea era scump.

Din acest motiv, Iris și Crâng au fost luate cu asalt de către pacienții care voiau să cumpere medicamente la liber, dar și compensate, pentru că aveau prin calitatea de asigurați acest drept.

Dar Iris și Crâng nu-i putea ajuta pentru că Raluca Alexandru făcea exact ceea ce se cerea: amâna.

Dacă ar fi fost privată Casa de Sănătate, ar fi venit imediat cei de la Casă să facă contract cu toate farmaciile. Instituția picase însă în mâna lui Ciolacu și partenerilor lui de afaceri, pentru care banii asiguraților gestionați de stat sunt considerați banii lor, iar rețete sunt cloșca lor cu pui de aur.

Ciolacu și-a început afacerea cu farmacii încercând să închidă ilegal concurența din județul Buzău

 

Scopul final? Pietroasele? Nu! Scoaterea de pe piață

                                            Rezilierea contractului cu Casa de Sănătate pe întreaga firmă

Ceea ce reprezentanții Iris și Crâng nu știau era că la Pietroasele se făcea simularea unui atac total la adresa celor două firme, cele mai mari din județul Buzău. Scopul era eliminarea lor de pe piață, chiar și printr-un act ilegal, pentru a asigura monopolul în relația cu Casa de Asigurări a firmelor în care Ciolacu era acum implicat.

De aceea s-a pus la cale o strategie prin care Iris și Crâng, piedicile în calea monopolului, să fie eliminate de pe piață.

Aici intră în scenă directorul de facto al Casei de Sănătate, Simona Anghel, director de de contractări.

Anghel, fost soție și de politician, a avut o traiectorie politică plină de compromisuri și proptele până a ocupat scaunul  respectiv.

În tinerețe a cochetat cu P.D –ul și cu toate păcatele de acolo. La un moment dat, după o căsnicie eșuată, s-a căsătorit cu Ovidiu Anghel, ajuns subprefect la Buzău. Cum Simona era pe la Prefectură angajată, a fost plasată în funcția de director general la Casa de Săntătate.

Cezar Preda cunoscând marfa și mai ales pregătirea ei profesională, nu a susținut-o să ocupe prea mult postul de director general, dar Anghel s-a plasat la Contractări, de unde doctorul Simina Teslic a plecat medic la SRI.

Ce diferență! De la dr. Teslic la Anghel Siomona …

Anghel Simona, pusă de Ciolacu să-i distrugă concurența, însă acțiunile sale au făcut să fie cunoscute afacerile lui Ciolacu

În fine, Anghel s-a îndeletnicit cu de toate și a primit de toate în lunga ei carieră. Cumva, asemănătoare cu Ciolacu ca versatilitate, s-au cunoscut și acum aveau interese comune la Casa de Sănătate Buzău.

În campania electorală din 2016, când Ovidiu Anghel era candidat la Primăria Buzău din partea PNL, Ciolacu spunea că Ovidiu îi datorează postul de director la Electrica: nu a venit Simona la mine și la Boșco ( Boșcodeală) să-l ținem pe Ovidiul la Electrica?!

Anghel se cunoaștea cu Ciolacu pentru că trecuse și pe la Primărie, ca angajată, dar, probabil, acum s-au descoperit mai bine, deși ea este membru …PNL…

Cu siguranță a regretat că nu a numit-o pe ea director general la Casa de Sănătate Buzău, ci pe Alexandru, dar, probabil, la început avea doar intenția de controla sistemul, nu și pe aceea de a-l explata finaciar așa cum o va face după.

Dar, chiar și de pe poziția secundă, Anghel a lucrat din răsputeri pentru grup, mai ales că, le lângă datoria politică față de Ciolacu, avea și o relație notorie cu Isac Costel.

Așa că, în colaborare cu Isac și cu Neagu, a început să facă sesizări la Casa Județeană de Sănătate contra Iris și Crâng.

Se vede de la o poștă că sesizările erau făcute de Anghel pentru că întotdeauna erau folosite date din sistemul informatic al Casei, pe care l-a accesat întotdeauna, fără însă să aibă legal dreptul să o facă așa.

Reclamațiile erau atât de … profesioniste, încât concurența reprezentată de Isac și Neagu, știa precis și ce sancțiuni ar trebuie să primească cele două firme: respectiv rezilierea pe întreaga firmă a contractului de furnizare medicamente în regim gratuit și compensat.

În tot acest timp, Ciolacu și partenerii își deschideau pe bandă rulantă puncte de lucru, iar prin rezilierea contractului de furnizare de servicii pentru Iris și Crâng, transferul pacienților se făcea imediat, printr-un act administrativ al Casei de Sănătate.

Farmaciile Iris și Crâng au fost atacate în ziarul Opinia, controlat de Ciolacu și Toma

Ciolacu și partenerii lui făceau aceste puncte și puneau presiune pe cei mai mici jucători să vândă sau să închidă – ex. Farmacia de la Fundeni Zărnești – pentru că, pe lângă beneficiul de a lua cotele celorlalți de medicamente și de a le exporta, puteau pune mâna și pe banii de la stat, pe care și-i puteau trage ușor, fiind singurii în contract cu Casa de Asigurări și, în pasul doi, punând prin Anghel presiune pe medicii de familie, pe care Anghel îi urmărește în sistemul electronic, pentru a-i ajuta să indice pacienților și locul de unde să-și procure ce e prescris pe rețetă.

Simona Anghel și Isac Costel dospeau în întâlnirile lor private din apartamentul din blocul Hasdeu toate aceste planuri, Marius Neagu le semna, iar Ciolacu le dădea ca sarcină directoarei pe care o numise, Raluca Alexandru.

Raluca Alexandru a fost numită în diverse funcții pentru că era martor principal în dosarul de la DNA. Soțul a fost angajat tot la firmele controlate de Ciolacu

Raluca Alexandru a intrat însă într-un haos personal. Era totuși avocat și știa ce consecințe economice are încercarea de închidere a două firme care aveau peste 250 de angajați și o experiență de peste două decenii pe piață, timp în care nu au avut probleme de niciun fel.

Deși sporadic, presa a mai scris despre ilegalitățile grupului Ciolacu

Dar, ca orice supus, a demarat controale. Evident, controalele multe și dese nu au găsit nimic din ceea ce ar fi putut constitui motiv de subminare a celor două firme. Dar a insistat, a continuat, a făcut intervenții.

În spatele ei, Anghel și amicii făceau presiuni și alte reclamații, declarându-se nemulțumiți de rezultatul controalelor. Voiau pe cineva care să facă orice, să le rezolve problema concurențială și să le arunce milioane de euro din bugetul de stat, direct în buzunar.

 

Din volumul Afacerile negre ale premierului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *