Astăzi Înaltpreasfințitul Ciprian a fost la Biserica Sfântul Andrei din Buzău. Slujbele oficiate de Înaltpreasfințitul sunt dumnezeiești. Desigur, toate slujbele sunt dumnezeiești, chiar ci cele din ultimul cătun, însă când scriu despre frumusețea și profunzimea slujbelor arhierești de la Buzău mă gândesc la căldura glasului, la ordinea perfectă a ceremonialului, la chipul părintesc al întâlnirilor.
La toate acestea se adaugă predica, mereu clară, mereu pilduitoare. Am ascultat predica însă nu din predică voi spicui, ci din două gânduri atât de importante pentru înțelegerea vieții sociale.
Vorbea Înaltreasfințitul despre legătura dintre mândrie, lăcomie și neascultare și despre cum se sprijină cele trei păcate unul pe celălalt, primele două, mândria și lăcomia devenind fundamentul neascultării, care duce în cele din urmă la piere.
În același ton de Pateric poate fi inclusă și descrierea raportului tot mai fragment și tot mai dăunător dintre avere și putere, averea născând pofta de putere, iar puterea devenind un scut al averii.
Înalpreasfințitul Ciprian a vorbit și despre jertfa înaintașilor, datorită cărora avem astăzi o țară, dar și despre îndemnul pe care l-a dat preoților, mai ales al celor care au copiii la medicină, să nu mai lase să părăsească țara, contribuind astfel la binele comun.
Întâlnirea de astăzi, 30 noiembrie 2022, de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Buzău, a avut, deci momente multiple, fiecare dintre ele cu mesajul și trăirile lui.
La demisolul Bisericii s-a desfășurat premierea elevilor care au participat la concursul organizat în cinstea Sfântului Apostol Andrei.
Ruga Ierarhului la ceas de sărbătoare națională, în fața elevilor și a părinților prezenți, a fost pentru pace, în contextul necazurilor care s-au abătut peste cei din preajma noastră. Fie ca Domnul să-i asculte ruga, ocrotind astfel viețile minunate ale tinerilor din ziua de astăzi, care altfel ar trebui să îndure privațiunile și jertfa la care înaintașii noștri au fost supuși.
https://paulnegoita.ro/2022/11/30/slujba-arhiereasca-la-sfantul-andrei/