Fără categorie

Program de testare genetic pentru cancerul de sân în stadii incipiente

            Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a anunțat, printr-un comunicat, că, începând cu jumătatea lunii octombrie 2018, a fost demarat programul de sprijin pentru efectuarea de teste genetice, adresat pacientelor cu cancer de sân în stadii incipiente. Programul se derulează doar la nivelul Capitalei, urmând ca până la sfârşitul anului 2018, un număr de 300 de paciente să beneficieze de sprijin pentru efectuarea de astfel de teste care le-ar mări şansele de vindecare.

 

          Programul constă în acordarea unui sprijin financiar în valoare de 17.000 de ron pentru fiecare beneficiară, bani oferiţi sub forma unor vouchere. Pacientele diagnosticate cu cancer la sân în stadiu incipient vor folosi aceste vouchere pentru efectuarea unor teste care  ajută la stabilirea unui tratament personalizat, ce sporeşte şansele de vindecare.

 

          Sprijinul financiar se acordă doar pacientelor din București, în baza unei indicații medicale eliberate de un medic oncolog.

 

          În comunicatul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) se arată că, pe lângă cele 300 de paciente, care vor primi voucherele până la finele acestui an, în anul 2019 vor mai beneficia de acest sprijin alte 700 de paciente, până în luna decembrie, valoarea totală a proiectului fiind de 17 milioane de lei.

 

          Pentru a veni în sprijinul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în stadiu  incipient, pe site-ul  ASSMB a fost publicată și lista laboratoarelor(15, la număr), incluse în proiect, unde se pot efectua testele genetice, majoritatea acestora din rețeaua Synlab.

 

          Din păcate, testele genetice nu sunt disponibile tuturor pacientelor din țară care suferă de afecțiuni oncologice, acestea nefiind decontate integral din fondul asigurărilor de sănătate, iar costurile fiind foarte mari.

 

          Pentru susținerea diagnosticului complet al cancerelor feminine, Coaliția pentru sănătatea femeii a lansat în cursul lunii octombrie a.c. o campanie, promovând necesitatea și importanța implementării unui sistem național de compensare integrală a testărilor moleculare și genetice pentru depistarea precoce a acestor afecțiuni.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *