În Biserica Ortodoxă sunt sărbători cu dată fixă ( precum Crăciunul) și sărbători cu dată variabilă ( Paștele, Înălțarea, Cincizecimea).
Serbarea Sfântului Gheorghe este cu dată fixă, dar anul acesta nu se serbează pe 23 aprilie, ci pe 25 aprilie, pentru ca bucuria să fie deplină.
În afara de aspectelor de ordin tipiconal, e de la sine înțeles că celebrarea unei zile onomastice înainte de Paști nu e o idee bună, pe când, 25 aprilie, imediat după Paști, e moment potrivit sub toate aspectele.
În relația cu credincioșii, Biserica nu ține să pună niciodată în față reguli tehnice, pentru că e un spațiu al libertății – deși unii se cred împilați de norme. Dar, există o rânduială, pusă în slujba unei vieți trăite firesc. Ce poate fi mai firesc decât să te bucuri când e vreme de bucurie și să fii reținut atunci când timpul o impune?!
Practic, farmecul unei vieți religioase trăite și nu închipuite, constă tocmai în îmbinarea libertății, cu precizia, cu tipicul, interpretat în spirit creștin, nu doar ca un cumul de reguli imuabile.
Liber dar după rânduială, nu?! Par antagonice cele două stări, dar nu sunt. Creștinul este liber în opțiunile sale, ne fiind constrâns fizic la nimic, dar, în același timp, e de bun-simț să-și exercite libertatea respectând regulile.
În concret, nimeni nu a fost forțat să nu-și sărbătorească ziua onomastică de Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie, înainte de Paști. Însă cei care vor să fie în rânduială o serbează astăzi, pentru că e dezlegarea la bucuria meselor și a întâlnirilor. Biserica nu a suprimat sărbătoarea, ci a făcut-o să fie mai luminoasă.
Deci astăzi este și Sfântul Gheorghe, motiv pentru care vă puteți ura și vizita rudele și prietenii care-și sărbătoresc ziua numelui.
La mulți ani, sărbătoriților zilei!
https://paulnegoita.ro/2022/04/25/azi-este-si-zi-de-sfant-gheorghe/