Să citiți sau nu Muntele catârilor? Chiar nu știu ce să zic! Nici eu nu citisem cartea, până într-o zi când tatăl meu m-a întrebat dacă am citit Ion Brad. Nu-l știam, motiv pentru care am căutat pe net și am comandat la prețuri modice o duzină de cărți.
Deși este cunoscut mai mult ca poet, piesa de rezistență a lui Ion Brad este cartea Muntele catârilor.
Aș recomanda-o și nu prea … Muntele catârilor este o carte despre muntele Athos. Vrea să fie roman, dar greu se apropie de gen. Acțiunea e greoaie, personajele sunt destul de rudimentar lucrate, deși la Athos lumea spirituală e complexă. Se vrea o carte cu accente spirituale, acoperite însă de explicații istorice. Practic, Ion Brad, fost comunist de vocație și fost ambasador al Republicii Socialiste România în Grecia, mai mult se scuză informând cititorul, în mod patriotic, despre implicarea domnitorilor români la Athos. Cu siguranță, a gândit cartea în așa fel încât să nu creadă regimul că a trecut de …partea cealaltă. Un comunist la Athos?! Un comunist creștin?
În fine, ideea centrală ca cărții este aceea că tot ce s-a construit la Athos ar fi fost ridicat datorită … catârilor, pe spatele cărora erau cărate materialele de zidit. Evident, nimeni nu poate nega rolul animalelor de povară în istoria edilitară, totuși …la Athos a fost mult mai mult.
Una peste alta, Muntele catârilor are și pagini interesante și poate că merită citită, măcar pe diagonală.
Cartea nu a fost receptată cu prea mare plăcere în biserică. Ion Brad a primit admonestările patriarhului Iustin Moisescu.
Iona Brad are meritul de a fi scris despre Athos, în vremuri complicate. E uimitor cum s-a așezat în sufletul unui comunist asumat – chiar și după Revoluție – credința creștină.
A murit ca un bun creștin Ion Brad și probabil a și trăit creștinește, atâta vreme cât și-a dorit să scrie despre Athos și a făcut-o destul de curat.
Paul Negoiță