Local

Interviu cu dl. Paul Negoită, director al Scolii Postliceale Sanitare Buzău. 

Interviu cu dl. Paul Negoita, director al Scolii Postliceale Sanitare Buzău.

Buzau.Net: Pe blogul paulnegoita.ro ați publicat un material în care spuneți că învățământul sanitar e cea mai bună variantă profesională. Ne-ați stârnit interesul jurnalistic!
Paul Negoita: Da. Este. E scurtă. Directă. Acasă. Avantajoasă financiar.

Buzau.Net: Cât este taxa de studiu?
Paul Negoita: 1800 de lei pe an, dar și 1000 de lei pe an, pentru cei care au absovit deja o specializare medicală. La Buzău este foarte accesibil să faci școală. În București taxa în învățământul postliceal sanitar a ajuns 4500. Iar, dincolo de taxe, e acasă. Nu sunt alte cheltuieli și riscuri generate de cazare și transport. E bine și pentru comunitate. Rămân în casă banii de chirii, transport, etc. Nu crește presiune financiară pentru familie.

Buzau.Net: Sună bine financiar!
Paul Negoita: Investiția celor 3 ani de studiu se recuperează din primul salariu, de multe ori. Alteori, pe posturi inferioare, găsesc de lucru de la angajare. Programul e flexibil și pot munci. Cei mai mulți se întrețin singuri.

Buzau.Net: 1000 de lei, deci cine plătește?
Paul Negoita: Avem un program de sprijin al unei forme de reconversie. Ne dorim să lucrăm în interesul absolvenților. Cine a terminat asitență medical generalist poate urma asistent de farmacie și invers. În aceste cazuri se aplică taxa de 1000 de lei.

Buzau.Net: Alte avantaje?
Paul Negoita: Ești căutat și nu cauți de lucru. Dacă ai absolvit ambele specializări ai o șansă în plus. Sigur, după mărirea salariilor a devenit foarte tentată specializarea asistent medical generalist. Totuși, cine privește în viitorul apropiat face farmacie. Va fi criză de personal, în următorii ai. E un reglaj al pieței.

Buzau.Net: Vi se pare corect să profeseze ca asistent medical fără diplomă de bacalaureat?
Paul Negoita: Așa este legea. E școală tehnică. Contează cât te implici și ce faci.

Buzau.Net: Ce tip de elevi aveți?
Paul Negoita: De toate vârstele și cu parcursuri diferite. Sunt absolvenți de facultate, care nu și-au găsit loc de muncă în specializarea pe care au terminat-o. Sunt și absolvenți de două facultăți, care astăzi lucrează în Spitalul Județean. Sunt și absolvenți de 12 clase.

Buzau.Net: Deci, își găsesc toți de lucru?
Paul Negoita: Dacă vor, da! Cu diploma pe care o obțin pot lucra oriunde. Avem permanent cursuri de limbi străine gratuite. Dacă nici în toată Europa la câte angajări se fac în spitale, în farmacii, în clinici sau în toată Europa nu găsești de lucru, înseamnă că nu prea îți dorești. Ne bat permanent angajatorii la ușă. Ai statut de om căutat și respectat.

Buzau.Net: Cum faceți cu practica?
Paul Negoita: Elevii noștri nu au plătit niciodată pentru practică, așa cum se întâmplă în rest. Anul acesta Spitalul Județean ne-a oferit un program de practică foarte bun. Au colaborat excelent, în avantajul elevilor și al comunității. Școala are dotări foarte bune. Are tot simulatoare pe care se poate face practică, dar tot relația directă cu pacienții are rol formativ mai bun. În farmacii s-a putut face practică permanent, nu au fost probleme. Am avut și vom mai avea și oportunitatea unor stagii de practică derulate în străinătate.

Buzau.Net: Cum se pot înscrie cei interesați?
Paul Negoita: Simplu. Aleea Școlilor nr. 1, Buzău. Le trebuie dovada absolvirii liceului sau Diploma de Bacalaureat, copie de pe certificatul de naștere și de pe buletin și adeverință clinic sănătos, de la medicul de familie. Programul de înscriere este zilnic, orele 9 -17. Taxa de școlarizare se plătește în 5 rate, pe parcursul anului școlar. Avem și 10 burse sociale, oferite cursanților de la farmacie, de către Farmacia Iris. Lor le va plăti taxa anuală Farmacia Iris.

Buzau.Net: Cei sfătuiți pe cei care urmează această rută profesională?
Paul Negoita: Să se implice. Să facă practică. Multă practică. Unii, după ce învață să facă injecții și câștigă un ban din această activitate, se implică mai puțin. Alții cred că au venit la o școală teoretică. Nu, practica e totul, atât la farmacie, cât și la generaliști. Ești respectat și angajat în funcție de ce știi să faci. Au condiții de învățat și de lucru foarte bune – veniți și vedeți școala cât de bine este dotată! -, dar e nevoie de implicare, de dorință și sunt asigurați profesional pe viață.

Buzau.Net: Deci pot lucra în toată Europa?
Paul Negoita: Da. Diploma este recunoscută în toată Europa. Sistemul Bologna. O șansă imensă. Te integrezi rapid.  De asemenea, cei care doresc, ulterior, după ce se angajează, să facă facultatea de asistenți, primesc recunoașterea creditelor de la Școala Sanitară. E foarte important de știut. Apoi, facultatea, mai lungă și mai scurtă, evindent, devine accesibilă. Au și cunoștințe, au și o parte din studii echivalate.

Buzau.Net: Cu cine vă mândriți?
Paul Negoita: La toate concursurile de la Spitalul Județean elevii noștri au ocupat primele locuri. Suntem pepiniera spitalului, dar suntem și primii sunați de angajatorii privați. Avem o tradiție în spate. Avem absolvenți care lucrează peste tot în lume, care sunt medici, dau care conduc entități medicale în țară și în afară. Avem o listă lungă de reușite, de oameni care astăzi salvează alți oameni.

Buzau.Net: Atunci să le dorim succes și celor care se vor înscrie anul acestă și să se ridice la nivelul de performanță despre care ați vorbit!
Paul Negoita: Mult succes și alegere bună, să facă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *